Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

28. september 2005

Sagnomspunden kæmpeblæksprutte fundet i live!!!

For første gang har forskere fotograferet en stor tiarmet blæksprutte levende og i dens naturlige omgivelser 900 meter under havets overflade.

Videokameraet, der fangede det sagnomspundne dyr, var fjernbetjent og blev sænket ned i Stillehavet 1.000 km syd for Tokyo. De japanske forskere, der fik billederne af dyret, havde været på jagt efter det i tre år.

- Det er den hellige gral blandt dybhavets dyr. Vi har aldrig set en i live tidligere og nu findes der video af den, siger Jim Barry, der er marinbiolog på Monterey Bay Aquarium Research Institute i Californien.

Beskrevet i sømandsskrøner

De enorme ti-armede blæksprutter optræder i utallige myter og sømandsskrøner om monstre fra havets bund, der kan bliver store nok til at trække hele skibe med sig i dybet.

Den blæksprutte, som nu er fanget på video, var omkring otte meter lang. Den blev lokket til videokameraet af noget madding og gik så voldsomt i krig med byttet, at et seks meter langt stykke fangarm hang fast og blev revet af. Ifølge forskerne vil dyret få problemer på grund af skaden.

Al viden om det store havdyr er tidligere kommet fra undersøgelser af døde eller døende eksemplarer. Den ti-armede blæksprutte er aldrig før set i levende live.

Sakset fra DR Nyheder på: www.dr.dk...081116

De senest indberettede arter i Naturbasen: