Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

26. marts 2004

Reservater giver flere vandfugle

Gennem de sidste ti år har Danmark oprettet en stribe nye reservater og udvidet andre for at beskytte vores vandfugle mod jagt og andre forstyrrelser. I følge en ny rapport fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) har det været til gavn for fuglene, uden at det har haft særlig betydning forjægernes udbytte.

Danmark er et vigtigt knudepunkt for millioner af svaner, gæs, ænder og vadefugle som yngler nord for os og overvintrer her eller længere sydpå.

For at beskytte vandfuglene bedre har Danmark i årene 1993-2002 oprettet 37 nye reservater, udvidet 12 eksisterende reservater og indført forbud mod motorbådsjagt i tre andre områder. Reservaternes samlede areal udenfor Vadehavsregionen er dermed næsten fordoblet.

Formålet med reservaterne er at undgå at vandfuglene bliver forstyrret af jagt, sejlads og andre fritidsaktiviteter.

DMU har fulgt udviklingen i reservaterne siden 1994. De har bl.a. analyseret resultater fra årlige optællinger af antallet af individer for 25 arter af vandfugle i 67 reservater for at måle effekten af reservaterne på vandfuglene. Halvdelen er gamle reservater og den anden halvdel nye reservater, der er oprettet i løbet af undersøgelsesperioden.

Resultaterne af optællingerne viser at antallet af fugle for alle arter af svømmeænder og enkelte arter af jagtbare gæs er steget markant i de nye reservater, mens antallet er stabilt eller steget svagt i de gamle reservater.

Derimod har udviklingen i antallet af skarv, svaner, kanadagås, fredede arter af gæs, gravand, mindre dykænder, blishøne og nogle vadefugle været ens i de gamle og nye reservater. Resultaterne er i overensstemmelse med forventningerne til de forskellige fuglearters respons på de nye reservater.

Stor regnspove er også gået frem, men da arten blev fredet for al jagt i 1994 er det vanskeligt at vurdere, om stigningen skyldes de nye reservater eller fredningen.

Da flere af reservaterne blev oprettet i nogle af landets bedste jagtområder var det forventet, at jægernes udbytte ville falde. På landsbasis er jægernes udbytte af gæs imidlertid steget, mens der ikke er nogen ændringer for svømmeændernes vedkommende – dog bortset fra et mindre fald i jagtudbyttet for gråænder.

Det tyder altså på, at jægerne har været i stand til at opretholde jagtudbyttet i omegnen af reservaterne.

Flere af reservaterne har opnået international betydning for en eller flere fuglearter. Derudover bidrager reservaterne til at jagten i Danmark udøves på et bæredygtigt grundlag.

/DMUNyt

----------------------------------------

Preben Clausen, Ebbe Bøgebjerg, Jens Peder Hounisen, Hans Erik Jørgensen, Ib Krag Petersen. 2004. Reservatnetværk for vandfugle Faglig rapport fra DMU, nr. 490, 144 s.

www.dmu.dk...FR490.pdf kan rapporten downloades.



Foto: Ole Roland Therkildsen

De senest indberettede arter i Naturbasen: