Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

21. juli 2016

Kommabredpande flyver nu.

Den sæson, der i foråret blev indledt med citronsommerfugle, nældens takvinger og dagpåfugleøjer og siden har budt hele paletten af takvinger, blå- og ildfugle, hvidvinger, (enkelte) svalehaler og bredpander, begynder at lakke mod enden – i hvert fald hvad nye påfund angår. Faktisk er der kun to arter, som aldrig flyver før den 15. juli, nemlig kommabredpande og guldhale.

Mens guldhalen typisk venter et par dage endnu, er kommabredpanden for alvor gået på vingerne. Den 20. juli sås de første eksemplarer i Thy og på Samsø, og den 21. blev de iagttaget ved Blåvand samt – som helt ny lokalitet og et nærmest umotiveret kvadratkryds – ved Søby Brunkulslejer i Midtjylland.

Kommabredpande er meget glad for blåhat og andre nektarkilder, og den er let at komme tæt på. De næste uger er der derfor komma-garanti på artens strongholds i det jyske, og måske kan man endog finde nye kvadrater med arten?

Som en undtagelse blandt de rødlistede græslandsarter synes kommabredpande nemlig at have været i en vis fremgang det seneste årti, og den er således truffet på en række lokaliteter, hvorfra den ikke tidligere har været kendt. Vil man gøre sine komma-hoser grønne, er chancerne utvivlsomt størst op & ned ad allerede udfyldte kvadrater, fx i det midt- og vestjyske, i Vendsyssel samt i Øer-kvadrater ved Ebeltoft, hvor den helt sikkert findes. Knæk & bræk derude.


Foto: Komma fra nyt kvadrat - der er flere derude!

De senest indberettede arter i Naturbasen: