Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

2. januar 2008

Fugletur til Sønderjylland 29-12-2007

Sønderjylland 29-12-2007

Turrapport fra en Sønderjyllandstur (éndagstwitch) lørdag den 29-12-2007.

Deltagere: Leif Frederiksen (LFR), Frank Desting (FDE).

Destination: Sønderjylland.

Formål: At twitche Rosenmåge i Esbjerg Havn samt Hvidvinget Måge i Havneby, Rømø, samt køre på Kirkeugle i Føvling og evt., hvis der er tid, besøge diverse andre lokaliteter.

Vejr: Sol/skyet, 6-8 grader C, frisk-hård vind fra SV og perioder med byger.

Vi tog 2 afsted fra Herlev lørdag den 29/12 kl. cirka 08:15 og gjorde et kortere stop på Kildebjerg rasteplads på Fyn for bl.a., at proviantere. Herefter direkte til Esbjerg Havn som vi nåede kl. 11:05, hvor vi kørte ud af Molevej som anført i en SMS fra Per Smith, og herfra fandt vi ret hurtigt kajen hvorfra twitcherne opholdt sig og studerede og fotograferede Rosenmågen. Den sås rigtig flot og elegant på klods hold fouragerende ved indsejlingen til Esbjerg Havn nord. Turen var reddet! Vi havde i øvrigt lidt uden for havnen en Sortkrage og i selve havnen 5 Stenvendere og LFR så Spættet Sæl.

Efter at have studeret og fotograferet Rosenmågen en rum tid, tog vi et smut forbi Fovrfelt bækkens udløb, hvor der bl.a. var en flok Lille Kobbersneppe og Stenvender.

Videre mod næste mål; Havneby, Rømø efter Hvidvinget Måge! Den blev i øvrigt meldt ud på DOFcall mens vi var på vej dertil! Det kunne jo næppe være bedre!

Vel ankommet til Havneby, Rømø kiggede vi først ud på vaden, hvor der rastede en del fugle, herunder Knortegæs, Storspover, Islandske Rødben og vi havde også en flyvende Havlit han uden for havneområdet. Men ingen Hvidvinget Måge, så vi kørte til muslingefabrikken, hvorfra den tidligere var meldt ud, og efter kort tid kom den flyvende, meget lys "kaffe-med-fløde-farvet", og vi så den efterfølgende i lav flugt over muslingefabrikken flere gange og på klods hold. Den holdt tilsyneladende til på taget af muslingefabrikken, hvorfra man dog desværre ikke kunne se den stående.

På vej over Rømødæmningen stod en del Bramgæs og masser af Gravænder. Vi gjorde et kortere stop ved Ballum Sluse, hvorfra vi bl.a. obsede 1 1k Sangsvane, masser af Bramgæs og større flokke af Spids- og Pibeænder samt enkelte Storspover.

Vi sluttede af i Føvling, hvor vi var i tidsrummet 16:07 – 16.28, altså omkring solnedgang, men desværre var Kirkeuglen ikke PP.

Herefter kørte vi til rasteplads i Kolding, hvor vi købte et par pølser med brød og en is, og herefter direkte til Herlev, som vi nåede kl. 19:36. Vi havde da kørt i alt 705 km. og turens pris blev 540 kr. (benzin + broafgift). Hertil kommer ca. 200 kr. til proviant (sandwich, drikkevarer, pølser og is).

Sådan gik det til, at jeg personligt fik mit DK-kryds nr. 300 officielt på den danske Netfugl-liste!

Frank Desting

Herlev

December 2007

Artsliste for turen

29.12: Esbjerg Havn, - kl. 11.05 – 11.52; Stenvender 5 rst., Rosenmåge 1 1k fou. (set fint og på klods hold fouragerende elegant ved indsejlingen til Esbjerg Havn nord), Sortkrage 1 rst. (lidt uden for havnen). Fovrfelt bækkens udløb, - kl. 11.55 – 12.10; Strandskade 12 rst., Lille Kobbersneppe 15 rst., Stenvender 1 rst.. Sneum Enge; Bramgås 55 rst.. Havneby, Rømø, - kl. 13.15 – 14.57; Knortegås 25 rst., Gravand 80 rst., Pibeand 40 rst., Havlit 1 han rst. (i flugt uden for havnen), Storspove 35 rst., Islandsk Rødben 11 rst., Hvidvinget Måge 1 1k rst. (set fint og på klods hold i flugt lavt over muslingefabrikken flere gange). Rømødæmningen; Bramgås 50 rst., Gravand 300 rst.. Ballum Sluse, - kl. 15.12 – 15.25; Sangsvane 1 1k rst., Grågås 45 rst., Bramgås 500 rst., Gravand 25 rst., Spidsand 250 rst., Pibeand 150 rst., Storspove 2 rst. (LFR, FDE).


Foto: Rosenmåge, Esbjerg Havn (foto: Frank Desting)

De senest indberettede arter i Naturbasen: