Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

14. september 2016

Lige nu: Kig efter admiraltræk.

Selv om temperaturerne nægter at rette ind, går sommeren på hæld, og når septembers himmel er så blå, og skyerne lyser hvide, er det tid til at kigge efter et af naturens mest fascinerende fænomener, nemlig admiralernes træk sydover. I maj, juni og juli ankommer tusinder af admiraler sydfra og lægger æg på vore breddegrader. Når den nye generation dukker op i august-september, bruger admiralerne en tid på at fouragere på blomster og nedfaldsfrugt, inden de indleder trækket sydover – på vej mod vinter-ynglepladserne i Sydeuropa. Ved nordlige vinde kan trækket med stor hastighed gå i op til to kilometers højde, mens det i sydlige vinde foregår tæt ved jordoverfladen, hvor luftmodstanden er mindst.

I disse dage, hvor den varme østenvind kærtegner landet, ser vi hos admiralerne præcist det samme mønster som hos fuglene, nemlig at trækket pga. vinden koncentreres langs vestvendte kyster. Så hvis du skal i felten i den kommende tid, skal du endelig huske at holde øje – og gerne tælle admiralerne. Det største antal, som vi har hørt om, er mindst 100.000, som i en varm østenvind trak mod syd ved Vejers den 11. august 2003, men mindre kan også gøre det. Således ligger ”normale” dage på trækstederne på 25-500 admiraler – og for hvert eneste dyr står man og tænker, at det godt nok er imponerende, at disse små vingede væsener bare kæmper sig mod syd.

Grafen viser fordelingen af admiraler på uger i perioden 2005-2015. Trækket topper lige nu!


Foto: Forekomst af admiral 2005-2015 fordelt på uger .

De senest indberettede arter i Naturbasen: