Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

31. marts 2004

Vandrefalken tilbage på Møns Klint

Vandrefalken er nu for tredje år i træk set på ynglelokaliteten på Møns Klint. Den holder til i et hul i klinten 100 meter over havets overflade, hvorfra man kan høre dens karakteristiske parringskald.

Hvis vandrefalkene igen får held med deres parringsleg i 2004, vil det være tredje år i træk, der er ynglende vandrefalke på Møns Klint. Det er foreløbig det eneste sted i Danmark, vandrefalken yngler. De tidligere ynglepladser var bl.a. også Stevns Klint og klippeskrænterne på Bornholm.

Falkene lægger æg omkring midten af april og ungerne klækkes allerede efter en måned - i midten af maj. Som regel tager ungerne deres første flyvetur i midten af juni.

Vandrefalken forsvandt som ynglefugl i Danmark i 70´erne, som resultat af mange års brug af miljøgifte som eksempelvis organoklorider (DDT). DDT ophobes i rovfugles fedtvæv og resulterer i tyndere æggeskaller. Resultatet er, at æggene bliver knust under fuglenes egen vægt. Siden forbudet mod DDT i Europa og Nordamerika, har vandrefalken været i fremgang.

Vandrefalken yngler mange steder i nabolandet Sverige. Bl.a. i Helsingborg, hvor man har sat et webCam (internet-kamera) op, så man kan følge vandrefalken på reden. De svanske fugle se her:

www.kof.nu/english/ewebcam

Kilde: www.sns.dk


Foto: Per Poulsen

De senest indberettede arter i Naturbasen: