Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

20. december 2016

Hjælp til eksamensprojekt om den vilde bi

Kære Fugleognatur.dk

Vi har fået jer anbefalet af anbefalet af Marianne Molslaboratoriet.

Vi skriver til jer, fordi at vi er fem unge mennesker fra Natur- og Kulturformidlinguddannelsen på Skovskolen i Nødebo (hillerød), og er netop nu er igang med et eksamensprojekt om tilbagegangen af de vilde bier, og hvordan at vi kan formidle det til forældre med haver (alderen 35-45 år).

Omdrejningspunktet for vores projekt er hvordan at man kan skabe levesteder for vilde bier i parcelhushaven. Det vil vi formidle ved en tur ud i en (omlagt) parcelhushave og inspirere målgruppen til at omlægge deres haver med stendynger, krat, vilde blomster, dødt ved, barlægning af jord osv. og desuden spare det "normale" havearbejde væk som fx udlugning.

I forbindelse med vores formidling har vi tænkt at vælge tre specifikke solitære vilde bier og vi har allerede Blåhatjordbien og en Bugsamlerbi, men mangler én, bi der har en sjov fortælling (ligesom med rosenblade og Bugsamlerbi) og som er realistisk at kunne tiltrække i sin parcelhushave - men vi har brug for nogle observationer og erfaringer omkring hvilke vilde bier som bor i området hvor vores målgruppe har deres haver.

Stedet hvor vores målgruppe bor (og hvor vi også afholder vores formidling) er et parcelhusområdet ved Vallensbæk Strand (ved store Vejle å tæt ved Museet Arken).

Det ligger ned til vandet (vandkanten har tidligere været helt oppe ved parcelhuskvarteret)

Området ligger omgivet af naturområder, strandeng, overdrev, osv.

Alt sammen beskyttet af paragraf 3.

Vallensbæk kommune har i øvrigt en plan for området, vi har snakket med Naturvejleder Nicolai som arbejde i området, og de gør meget for at passe på området (bare lige en high-five til ham)

Hvis i ønsker at Google området kan i søge på "Saltøvej" mellem Vallensbækstrandvej og Vallensbæk havn - Saltøvej ligger lige i midten af området vi omtaler.

Måske at i har kendskab til en vild solitær bi som vil være realistisk at tiltrække i en parcelhushave omkring Vallensbæk Strand.

Så vil det være en stor hjælp

Derudover vil vi også kan høre jeres mening om vurdering om bihoteller/insekthoteller og deres effektivitet - er de overflødige, virker de og i så fald hvordan virker de bedst?

Kan der nemt opstå sygdomme ved store insekthoteller og er det derfor bedre at placere flere små insekthoteller rundt i haven.

På forhånd mange tak for jeres svar, det er en stor hjælp til vores eksamen om "De vilde bier og hvordan vi kan passe på dem" - og glædelig jul :-)



Venlig hilsen

Jonatan, Karen, Benjamin, Sofie & Sofie


Foto: Vi har forladt Skovskolen og sidder på KGL.BIB.

De senest indberettede arter i Naturbasen: