Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

17. februar 2008

Ildtænding med fyrsvamp

Ildtænding med fyrsvamp

Inden man kan tilberede de kulinariske specialiteter fra naturen skal der jo laves ild og her bruger vi naturligvis fyrsvamp.

Fyrsvampen har formentlig været anvendt til ildtænding i flere tusind år. De gamle Romere brugte et fyrtøj med nøjagtig samme udforming, som de der kan findes i gamle husholdninger i balkanområdet og som er vist på fotoet.

Man skal bruge:

En fyrsvamp

En gammel fil med en vis godstykkelse (carbonstål). Man kan slå den i mindre stykker, hvis man ikke ønsker at bære rundt på en hel fil. (pas på øjnene og tilskuere). Hvis man har specialværktøj, kan filen også skæres i 7-8 cm stykker, men så skal stykkerne direkte i vand for at hærde stålet igen.

En skarpkantet flintesten, ca. størrelse som 2 valnødder

Et stykke lige hyldegren, f.eks. 30 cm langt og ca 1.5 -2 cm diameter, hvor marven er fjernet.

En håndfuld aske eller to fra bålet eller brændeovnen

Eller en smule kalisalpeter (KNO3)

En gryde og noget vand

Fyrsvampen skal forberedes først inden den kan bruges. Man skal kun bruge det fløjlsagtige, brune lag der ligger ovenpå lamellerne. Da fyrsvampen er meget hård at arbejde med, skal man passe meget på, hvis man bruger en kniv. Man er virkelig nødt til at bruge kræfter og så kan man let komme til skade, hvis kniven smutter. Det er bedre at bruge en nedstryger eller endnu bedre: en elektrisk sav. Jeg vil faktisk fraråde at bruge en kniv.

De udsavede stykker skal nu koges et kvarters tid i vand, tilsat asken. Der skal cirka bruges samme mængde aske eller lidt mere, som der er svamp.

Bagefter skal stykkerne vaskes godt, tørres og nulres eller bankes let, så de bliver bløde igen. De helt tørre stykker opbevares i en lille dåse.

Askemetoden er den gamle, traditionelle metode, men behandling med Kalisalpeter giver et bedre resultat, synes jeg. Først koges stykkerne i vand og man trykker vandet godt ud, så koges stykkerne en 5 minutters tid med Kalisalpeter (ca 1 teskefuld til et par kopper vand). Brug en gammel gryde eller vask den godt bagefter. Salpeter har været/bruges af slagtere og kødproducenter for at give kød en rød farve, men det er nok ikke noget man skal spise meget af. Stykkerne tørres fuldstændig og nulres bløde.

Ildtænding foregår som vis på foto. Man slår med en hårdt, bestemt slag på kanten af flintestenen med stålet ovenfra og nedefter, lige ved siden af et lille stykke fyrsvamp som man har taget fra et større stykke. Når en glød lander på fyrsvampen begynder det at ryge. Man puster nu lidt og anbringer stykket på et forberedt lille bunke af småbitte tørre træspåner, skåret med kniven. Pust og læg gradvist større og større stykker pinde på indtil der er ild. Man skal have forberedt spåner og kviste inden man slår ild

Her kan man med fordel bruge et pusterør lavet af et lige stykke hyldegren, hvor man har fjernet marven, til at puste på gløderne. Med lidt øvelse kan man lave ild på et minut eller to.

Man kan købe fyrstål i f.eks.spejdersport, men det er sjovere at lave selv.

Jens fra Montenegro





Foto: Jens Lund Hansen

De senest indberettede arter i Naturbasen: