Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

25. februar 2008

Kan man lave ild med en dåse Cocacola?

Man er ude i naturen og skal til at lave bål, men har glemt tændstikker eller fyrstålet. Der er langt til købmanden. Hvad gør man?

Kan man lave ild med en dåse Cocacola ?

Ja, det kan man sagtens.

Man skal bruge:

En øl- eller cocacoladåse eller lignende

Tandpasta eller skavgræs, tørre brændenælder, aske eller lignende til at polere med

En blød klud

Et stykke fyrsvamp eller en stump stof fra et par gamle jeans (tykt bomuldsstof)

Solskin

Dåsen kan man sikkert finde i naturen, hvis man ikke har medbragt en selv.

Man starter med at polere bunden af dåsen med det forhåndenværende polermiddel og en blød klud. Det tager en god halv times tid at polere den op, så den næsten er spejlblank. Jo mere blank desto bedre. Man kan også bruge pudsemiddel og en boremaskine med en pudseklud, men så skal man naturligvis have forberedt dåsen hjemmefra. Skavgræs eller aske kan også fint som polermiddel. Chokolade uden nødder kan bruges, især, hvis man har tid nok.

Hvis man ikke har fyrsvamp er et stykke tykt bomuldsstof , f.eks. fra et par gamle jeans fint at tænde med. Man klipper stoffet i firkanter, anbringer dem i en lille dåse og varmer dåsen op. Stoffet skal lige netop forkulle, men ikke blive til aske eller så skørt at det falder fra hinanden, når man rører ved det.

Nu anbringer man dåsen, så bunden peger mod solen. Bunden virker som et hulspejl og samler sollyset i et brændpunkt. Man må forsøge sig frem, hvor lyspletten er mindst, men det er ret tæt på bunden – nogle få cm højest - og anbringer et lille stykke fyrsvamp/forkullet jeansstof i brændpunktet. På fotoet har jeg anbragt fyrsvampen på en piberenser, for at holde stykket helt stille og for at kunne tage fotoet.

Det tager nogle få sekunder, før det begynder at ryge og gløde – hvis det er solskinsvejr.

Husk at forberede spåner, barksmuld og pinde til bålet.

Jens fra Montenegro



Foto: Jens Lund Hansen

De senest indberettede arter i Naturbasen: