Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

16. marts 2008

Danmark i 1879 - fugleforekomster dengang

Jeg sad lige og bladrede i Fuglenes Liv fra 1879 der i den danske udgave er af P. Mariager.

Det er nu "sjovt" at se hvordan forekomsterne har ændret sig siden dengang...

Om Ellekrage står der blandt andet:

Hos os er den temmelig sjælden; om Sommeren træffes den dog hist og her i vore Skovegne, saaledes f. Ex. ved Frederiksborg, Jægerspris og Sorø, samt på Møen. Hvert For- og Efteraar besøger den på Gjennemtræk den lille skov på Læsø. Den ankommer sjældent før i Begyndelsen af Maj og drager bort sidst i Avgust eller først i September.

Om Rød glente står der:

Den er om Sommeren meget almindelig i vore Skovegne. Undertiden ankommer den til os i sidst i Februar, i Reglen dog først mod Slutningen af Marts eller i Begyndelsen af April, og i Oktober forlader den os atter. Naar den trækker bort, sker det ofte i Flokke på 50-200 Stykker, som synes at blive sammen hele Vinteren. Det er en dorsk, temmelig klodset og meget fejg Fugl.

Om Urfugl ser det ud til den allerede var på retur i midten af 1800-tallet hvilket er lidt overraskende for mig:

Tidligere var den meget hyppig paa de jydske Heder, hvor den fandt Tilhold i den høje Lyng; men nu er den mange Steder fortrængt ved Opdyrkning, navnlig ved Hedebrændingen, og på andre aldeles udryddet ved en hensynsløs Efterstræbelse. I Nordsjælland har man i sin Tid søgt at indføre den (ved Tidsvilde).

Om Knopsvane står der:

Svaner, der ere fangede som unge, blive lige saa tamme som de, der ere opdrættede i Fangenskab; en vis Lumskhed og Ondskabsfuldhed aflægge de dog sjældent ganske, og over for Børn og svagelige Personer kunne de blive farlige nok.

Den Svane, som vi se tæmmet hos os, er Knubsvanen eller den tamme eller rødnæbede Svane (Cygnus olor, se vedf. Tavle), der endnu findes vild i største Delen af Nordevropa og Østsibirien. Ved vore Kyster forekommer den især i den kolde Aarstid, dog ikke saa talrig som Sangsvanen. Enkelte Par skulle endog yngle hist og her i vore Søer.

Om Solsort:

Den bor saa vel i Løv- som i Naaleskove, helst paa fugtig Jordbund. Hos os er den dels Stand-, dels Strøg- og dels Trækfugl. Allerede i Sydsverige overvintre mange gamle Solsorter, og det er i det hele kun de unge, der følge det almindelige Drosseltræk syd paa i Oktober. De vende tilbage i Marts.

Solsorten er ligesom de foregaaende en klog, forsigtig og sky Fugl, der lettest fanges i Doner med Rønnebær.

Det var dengang... :-)


De senest indberettede arter i Naturbasen: