Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

17. marts 2008

De tidlige Melangyna arter (svirrefluer).

Eristalis tenax (Droneflue) og Episyrphus balteatus (Dobbeltbåndet svirreflue) er sandsynligvis de første svirrefluer vi ser herhjemme i det tidlige forår, og det er overvintrede individer. Men de tidlige forårsarter fra slægten Melangyna kan sagtens være med. Fra begyndelsen af marts og et par måneder frem er det muligt at se arterne: M. barbifrons (Mørk smalpletsvirreflue), M. lasiophtalma (Øjenhåret smalpletsvirreflue) og M. quadrimaculata (Firplettet svirreflue).

M. lasiophtalma er til at kende, da både han og hun har 6 gule pletter på bagkroppen.

M. quadrimaculata hun er også til at kende, da den har helt sort bagkrop.

Hannerne af M. barbifrons og M. quadrimaculata kan på fotos næppe kendes fra hinanden. De har begge 4 gule pletter på bagkroppen. Det er bl. a. øjenbehåringen samt behåringen på scutellum, der adskiller disse to arters hanner, og det skal checkes under lup.

M. barbifrons hun har også 4 gule pletter på bagkroppen, som hannerne af M. barbifrons og M. quadrimaculata, men kan kendes på de adskilte øjne. Hannernes øjne støder mod hinanden.

Er man rigtig heldig er der endnu en Melangyna art i spil i det tidlige forår nemlig M. lucifera (Lysende svirreflue), men den er meget sjælden. I 1994 var der kun fundet 4 danske eksemplarer. Den ligner i øvrigt M. barbifrons og M. quadrimaculata.

Det skal nævnes, at når vi kommer til slutningen af april og starten af maj, kommer der andre arter frem, som ligner de ovenstående, og så er det hele pludseligt noget sværere. Men her i det helt tidlige forår skulle ovenstående holde vand.

Så nu er det med at komme ud og finde dem. De tidlige Melangyna arter findes både i løv- og nåleskov. Jeg har dog altid set dem i nærheden af nåletræer, gerne Rødgran.

Øverst en han af enten M. barbifrons eller M. quadrimaculata på Rødgran, d. 17.03.08, Volsted Plantage.

Mvh

Peter


Foto: Peter Krogh

De senest indberettede arter i Naturbasen: