Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

19. marts 2008

lav din egen birkesirup

Lav din egen birkesirup

Det er tiden til at tappe birkesaft. Den kan man drikke som en slags juice, lave vin pǻ, bruge til at lokke sommerfugle med eller lave sin helt egen birkesirup af.

Metoden er simpel, man borer et ca 10 cm dybt hul i birkestammen med et 20 mm bor pǻ et borsving og sætter en vinprop med et plasticrør i hullet. Hullet bores i 1 meters højde. Det forbinder man så med en plasticslange til en plasticdunk eller vinballon. Jeg bruger en hævert, som man kan købe i Matas. Der skal være en tætsluttende prop på dunken eller vinballonen for at undgå at der kommer skidt og insekter i saften.

Holdbarheden er lav og beholderen skal tømmes hver dag, hvis det er lunt i vejret og hveranden, hvid det er køligt. Saften skal bruges med det samme eller fryses ned.

Birkesirup er indkogt birkesaft. Birkesaften indeholder omkring 1% sukker foruden en del salte. Alt efter, hvor tyk man laver den, er der omkring 50 til 80% sukker i sirup. Man skal altså bruge mellem 20 og 32 liter birkesaft for at lave en flaske med 240 cl sirup, hvilket er den størrelse en gængs flaske med ahornsirup har i butikken.

Sirupen laves ved at indkoge birkesaften i en stor gryde. Det tager et par timer at indkoge 5 liter, så man skal beregne noget tid, hvid man vil lave større portioner. Man skal ikke begynde at regne på økonomien – ihvertfald ikke hvis man bruger el. Men har man en kæmpe emaljeret gryde og anbringer den over et bål, så bliver det overkommeligt. Til gengæld har man fornøjelsen af at lave sit eget produkt og birkesirup kan man, så vidt jeg ved, ikke købe. I starten sker der ikke så meget, men såsnart saften begynder at skifte farve og er kogt godt ind, skal man holde øje med at det ikke pludselig brænder på.

Jeg er nok startet lidt tideligt ude i år, men det har alligevel givet 15 liter i løbet af et par dage fra eet træ, her på Fyn. Ofte kommer man forsent, da tiden er forpasset når bladknopperne begynder at blive en anelse grønne og det er vejr til at arbejde i haven.

Der er delte meninger om, hvormeget man kan tappe af eet træ uden at svække det. Man kan efter min mening fint tappe 25-50 liter fra et større træ. På en varm sommerdag vil et stort træ typisk bruge flere hundrede liter vand til evapotranspiration, så 50 liter er et ubetydeligt kvantum.

Derimod skal man være omhyggelig med at sætte en træprop i hullet, såsnart man stopper aftapningen. Den skal slås ind i niveau med veddet og altså ikke i niveau med barken. Dermed vil barken let kunne gro ind og dække hullet. Tapper man fra det samme træ flere år i træk bør man bore hullerne i forskellige højder for at undgå at træet pludselig knækker i en storm.

Hvis man blot har lyst til at smage den friske saft eller afprøve den som sommerfugle lokkemiddel senere på sæsonen kan man skære en fingertyk gren af med et skråt snit og binde en tom cocacola flaske på grenen. Grenen vil, af sig selv, lukke for saften, efter en dag eller to.

Man skal huske at spørge ejeren af træet om lov før tapning – hvis træet ikke er ens eget.

God fornøjelse

Jens


De senest indberettede arter i Naturbasen: