Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

18. april 2004

Levermosset Flydende Skælløv

Levermosset Ricciocarpus natans (Flydende Skælløv) går for at være ret sjældent i Skandinavien. Det har en livsform omtrent som andemad, og kan undertiden helt dække vandfladen i mindre søer. Det har så vidt vides kun vegetativ formering under vores himmelstrøg, men den er så til gengæld også effektiv. Den kan indfinde sig i en næringsrig sø, og dominere den et par år, hvorefter den lige så stille forsvinder. Den spredes utvivlsomt med ænder, svaner, fiskehejrer o.s.v.

Illustration: man kan let finde noget på www.google.com, når man søger på det latinske navn. Den har kort og bredt gaffeldels løv i små flydende rosetter på op til et par cm. i diameter, og må ikke forveksles med Riccia fluitans (Flydende Stjerneløv, en anden levermos, som har nærmest trådformet, gaffeldelt løv)

Der har været meget af den i Farum-området, og p.t. er den ved nogle af Vestskovens søer, bl.a. er der meget af den i Stuekær SV for Risby.

Kan nogen berette om andre iagttagelser af arten?


De senest indberettede arter i Naturbasen: