Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

4. marts 2018

Status for svirreflueatlas 2017

2017 blev et spændende svirreflueår i Naturbasen. Som vi har set med andre projekter, har atlaskortlægningen betydet mere fokus på artsgruppen og at overvågningen er sat mere i system.

For svirrefluerne har det konkret betydet, at antallet af observationer i 2017 blev mere end fordoblet i forhold til årene før, hvor der ikke var samme målrettede fokus på artsgruppen.

Der blev sammenlagt indberettet 8925 observationer af svirrefluer i 2017 fordelt på 223 arter. Ikke overraskende blev nogle af de mest almindelige og talrige arter også de mest indberettede, nemlig Dobbeltbåndet Svirreflue Episyrphus balteatus med 944 observationer, Almindelig Sumpsvirreflue Helophilus pendulus med 493 observationer og Hvidbåndet Humlesvirreflue Volucella pellucens med 439 observationer.

Af rødlistede arter blev der indberettet 371 observationer fordelt på 46 arter, hvoraf Brun Bjørnesvirreflue Arctophila superbiens (VU) var topscoreren med 124 observationer, efterfulgt af Fyrre-Træsmuldsvirreflue Chalcosyrphus piger (VU) med 33 observationer og Stikkelsbær-Glanssvirreflue Epistrophe grossulariae (VU) med 24 observationer.

De rødlistede observationer fordelte sig således efter kategori:

Kritisk truet (CR): 1

Moderat truet (EN): 47

Sårbar (VU): 267

Næsten truet (NT): 56

Ser man på fordelingen af observationerne over året, var de normaltfordelte med en fin klokkeformet fordeling, hvor de fleste svirrefluer ikke overraskende blev indberettet i sommermånederne (se figur).

Der er i projektet udviklet flere ting der hjælper i kortlægningen og med artsbestemmelserne. Der er kommet flere artsbeskrivelser til med kendetegn og fænologi og flere af de gamle beskrivelser er opdateret. Med atlashjemmesiden (www.svirreflueatlas.dk) har vi en kontinuerlig opdateret oversigt over arter fundet i atlaskvadraterne og med med Naturbasens nye App (se bit.ly/2FRTENJ) har vi dels et leksikon over samtlige de danske svirrefluer i lommen (Søg art-funktionen) og dels en oversigt over det kvadrat man befinder sig i (se bit.ly/2oLvcGH).

Tak til alle 311 deltagere i 2017 - Vi ses derude!


Foto: Månedlig fordeling af svirreflueobs i 2017

De senest indberettede arter i Naturbasen: