Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

25. marts 2018

Status for billeatlas 2017

Atlasprojektet Danmarks Biller er nu godt et år henne og vi gør her status over det første år. Som vi har set med andre projekter, har atlaskortlægningen betydet mere fokus på artsgruppen, overvågningen er sat mere i system og dermed indberettes der flere billeobservationer end tidligere.

Der blev sammenlagt indberettet 24450 observationer af biller i 2017 fordelt på 2080 arter. Det var nogle af de de mest almindelige og talrige arter der også blev indberettet fleste gange, nemlig Syvplettet Mariehøne Coccinella septempunctata med 409 observationer, Præstebille Rhagonycha fulva med 369 observationer og skovskarnbasse Anoplotrupes stercorosus med 282 observationer.

Af rødlistede arter blev der indberettet hele 827 observationer fordelt på 123 arter, hvoraf Glat Skarnbasse Trypocopris vernalis (NT) var topscoreren med 113 observationer, efterfulgt af Bøghjort Dorcus parallelipipedus (NT) med 91 observationer og markskarnbasse Geotrupes spiniger (NT) med 49 observationer.

De rødlistede observationer fordelte sig således efter kategori:

Forsvundet (RE): 4

Kritisk truet (CR): 18

Moderat truet (EN): 64

Sårbar (VU): 161

Næsten truet (NT): 580

Der fandtes tre arter i RE-kategorien fordelt på en observation af Risgærdebarkløber Philorhizus quadrisignatus, en observation af Sort Fløjlsløber Chlaenius tristis og to observationer af Urskovshvepsebuk Plagionotus detritus.

Biller kan findes hele året, men ser man på fordelingen af observationerne over året, var der ikke overraskende flest indberetninger i sommermånederne, hvor arterne er mest aktive (se figur).

Der er i projektet udviklet flere ting der hjælper i kortlægningen og med artsbestemmelserne:

  • Der er kommet over 150 artsbeskrivelser til med kendetegn og fænologi og flere af de gamle beskrivelser er opdateret


  • Med atlashjemmesiden (www.billeatlas.dk) har vi en kontinuerlig opdateret oversigt over arter fundet i atlaskvadraterne


  • Med Naturbasens nye App (se bit.ly/2FRTENJ) har vi dels et leksikon over samtlige de danske biller i lommen (Søg art-funktionen) og dels en oversigt over det kvadrat man befinder sig i (se goo.gl/eJU5Lf)


  • Tak til alle 712 deltagere i 2017 - Vi ses derude!


    Foto: Den tidsmæssige fordeling af billeobs i 2017

    De senest indberettede arter i Naturbasen: