Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

14. december 2005

Handlingsplan for rød glente

Miljøministeriet har i dag offentliggjort en handlingsplan, som skal bidrage til bevarelsen af den røde glente som ynglefugl i Danmark. Mere viden om rovfuglens liv og levesteder, samt en styrket dialog mellem lodsejere, interesseorganisationer og offentlige myndigheder, er hovedanbefalingerne i handlingsplanen.

Selvom bestanden af rød glente i de seneste år har været stabil eller svagt stigende, er glenten fortsat en sjælden ynglefugl i den danske natur. Der mangler mere viden om glenten og dens levesteder for at kunne sætte ind med den rigtige indsats for at beskytte rovfuglen i Danmark.

”At den røde glente er vendt tilbage til Danmark skal vi være stolte af. Det er et tegn på, at vi er blevet bedre til at beskytte og forvalte vores natur. Jeg er dog overbevist om, at vi kan gøre det endnu bedre. Handlingsplanen peger på områder, hvor vi kan sætte ind i forhold til at beskytte glenten, fx mod forstyrrelser eller forgiftning. Samtidig har vi behov for mere viden om den røde glentes liv og levned her i landet, så vi bedre kan tage stilling til, hvordan glenten skal beskyttes. Der kan blive tale om en tættere regulering af offentlig adgang i nærheden af ynglende fugle. Vi må også se på, om vi kan lære af andre landes succeser, fx Sverige, hvor glenten for få årtier siden var meget fåtallig, men hvor der i dag er omkring 1000 ynglepar”, siger miljøminister Connie Hedegaard, som understreger, at handlingsplanen er et signal til lodsejere, organisationer og myndigheder om, at en god forvaltning af den røde glentes levevilkår bør gennemføres i de kommende år. Det skal ske i en god og tæt dialog mellem alle berørte parter.

Den røde glente har tidligere – som de øvrige rovfugle – været efterstræbt og bekæmpet, og arten forsvandt helt som ynglefugl i Danmark i 1910. En vellykket beskyttelsesindsats i nabolande - som f.eks. Sverige - førte sammen med den hjemlige totalfredning af rovfugle til, at glenten genindvandrede i begyndelsen af 1970’erne.

Handlingsplanen er et led i en fælles aftale mellem Miljøministeren og Dansk Ornitologisk Forening om at gøre en ekstraordinær indsats til fordel for truede og sjældne fuglearter. Aftalen har bl.a. resulteret i en indsats for at skabe bedre levevilkår for truede eng- og rovfugle, som f.eks. brushanen og hedehøgen.

”Handlingsplanen er endnu et konkret resultat af samarbejdet mellem Dansk Ornitologisk Forening og Miljøministeriet om at gøre en indsats for vore mest sjældne og truede fugle – et samarbejde jeg er meget glad for og stolt af”, siger miljøminister Connie Hedegaard.

Handlingsplanen for rød glente, som følges op af en oplysningskampagne om Danmarks rovfugle, kan findes på www.skovognatur.dk.

Yderligere oplysninger:

Biolog Niels K. Nielsen tlf. 39 47 24 27, eller fuldmægtig Jarl Krausing, tlf. 39 47 24 03, begge Skov- og Naturstyrelsen.

De senest indberettede arter i Naturbasen: