Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

5. april 2008

Lushage/Helgenæs 5. april 2008 - turreferat

Det var huleme en hyggelig tur! Molslabs arrangementer er jo offentlige arrangementer, som også annonceres i dagspressen, men i dag var der nærmest flest F&N'ere på plads ved p-pladsen ved Klæbjerg omkring kl. 14. Alt i alt 33 deltagere var rigtig pænt, og vi begyndte i det små med en jævn strøm af musvåger, som dryssede ind fra havet på vej mod nord.

Første stop var skrænten, hvor fugleedderkopperne stadig holder ud. De var ikke lette at få at se - spindene er virkelig godt kamuflerede - men det endte med, at alle så, hvor svært det er. Lars Bruun, som til alles jubel fremgravede et eksemplar, valgte som bodshandling over for arten at bruge de næste to timer på at åbne krattet, så edderkopperne får mere lys i fremtiden.

Bortset fra lidt småkulde var vejret glimrende, og der blev virkelig gået til makronerne med kameraer og almindeligt pilleri. Der blev fundet adskillige fine edderkopper, herunder den berygtede rødbenede ninja, men størst opmærksomhed vakte måske alligevel de mange sorte oliebiller, som lå og flød overalt langs stien.

Lushage er jo et konglomerat af fed, kalkholdig mergel og mere sandet moræne, så plantelivet er i en klasse for sig. Ud over lidt visne bakketidsler og bakkeforglemmigejer var det dog de mange følfødder (.....), som tiltak sig størst opmærksomhed. De er altså pæne.

På stranden bemærkedes myriader af Pardosa agricola samt brysselsk glansløber, og endvidere stiftede mange for første gang bekendtskab med jordskolopendre, som jeg endnu ikke har fået nationalnøglet. Det kommer senere.

Efter to timer var det officielle arrangement færdigt, men en håndfuld dedikerede (herunder kære gæster helt fra Hobro og Hjørring) gav den lige en ekstra skalle, hvilket indbragte godbidder som Micaria fulgens, Phurulitus festivus og Clubiona subtilis.

En dejlig tur med hyggelige mennesker, så tak til alle. Også for vejret, som næsten holdt tørt.


Foto: Morten DD Hansen

De senest indberettede arter i Naturbasen: