Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

20. juli 2018

Rhytidodus decimusquartus - ny småcikade for Danmark

Onsdag d. 18. juli fik jeg lokket Lars Thomas med til lidt ø-hop til Askø i Smålandsfarvandet. Det var ikke de store forventninger vi havde, da der på kort over øen var pænt meget landbrug og plantager og ikke ret meget andet, men med en samlet artsliste på ca 15 arter tænkte vi at vi i det mindste kunne gøre listen lidt længere, og på den måde sætte Askø på F&N-kortet.

Det var da heller ikke de helt store overraskelser, men fund af Bøghjort og Brun Barkbuk på den lokale genbrugsstation hev da optimismen lidt op.

Så kørte vi til den modsatte ende ved Østerende, hvor al vegetation var pakket ind i spind fra Sivhjulspindere i 100.000 vis! Selv den ene Hæg der stod der nede havde hårnet på. Så ikke mange andre dyr at finde dér.

Tilbage igen samme vej, ca 400m henne passerede vi en gård omkranset af popler, og jeg udbrød spontant: "Hey, lad os stoppe her, der er tit noget sjovt i popler!"

Og så bankede vi ellers cikader ned. Der var også et par meget nervøse grønne cikader, der hoppede væk hurtigere end vi kunne fange dem, men nogen fik vi da med hjem af de andre.

Hovedintrykket af besøget på øen var en anelse fesent, så vel hjemme gik vi bunken af belæg igennem. Det tager jo en del tid at få ID på alle diverserne, men nogen måtte forbi en tråd, fordi vi ikke kunne finde noget match.

www.fugleognatur.dk...show_message

Endnu engang kom Ulrik Hasle Nielsen med svaret:

"Rhytidodus decimusquartus. Den lever på Sort-Poppel (Populus nigra) og Pyramidepoppel (Populus nigra italica) og sikkert også på hybrider som Landevejspoppel.

Endnu en af de arter der var ventet her i landet, da den er fundet flere steder i Nordtyskland. I Sverige er den vist kun kendt fra nogle ældre fund på Gotland.

Igen en af de arter der tidligere har været nævnt fra Danmark (f.eks. Nast 1972, 1979, Palaearctic Auchenorrhynca der bla bygger på ældre lister, der ikke altid anerkender den dansk/tyske grænse, så danske arter = tyske arter; men i nyere litteratur er arten slettet pga manglende bevis!"


Så kun 3 dage efter fundet af Aprophora pectoralis, skumcikaden fra Pinseskoven, har vi en ny NAFL-cikade!

Lidt vildt!



Foto: Linda Kjær-Thomsen

De senest indberettede arter i Naturbasen: