Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

2. maj 2008

Kampdag v. Følle Bund og Hestehave, 1. maj

Det er forår! Og hurra for det. Marts og april kan nemlig vare meget længe, når kulden stadig holder ved, sådan halvt om halvt, og landskabet stadig ser brungult ud. Men så kom varmen, i dag kom der regn, åhja for dælen, og alting grønnes og springer ud nu, så man er ved at boble over af liv. I dagens anledning boblede jeg ved Kalø, for engang for at halvt år siden havde jeg skrevet i kalenderen www.fugleognatur.dk...show_message at jeg ville afholde en offentlig fugletur til Følle Bund og Hestehave Skov - i stedet for at tage til demonstration og høre brandtaler om arbejdsforhold eller mangel på samme.

Så vi stod vel ca. 35 deltagere på en 1. maj, da klokken blev 17, og der blev blæst til start ud over stepperne. Der er altså forrygende smukt ved slotsruinen, og de lysegrønne bøgetræer gjorde sig umanerligt godt i det bløde forårslys. Det skulle primært handle om fugle, som jo udmærker sig at ved at afholde internationale kampdage nærmest hver dag i løbet af foråret. Det er dog kun yderst sjældent, at det udarter sig til korporligheder, men der bliver sunget på livet løs, og i dag var ingen undtagelse. Arter som løvsanger, gransanger, gærdesanger og munk kunne høres overalt, og en skovsanger lod sin trillen høre. Den er jo ikke specielt almindelig, men netop i dag havde der været et enormt ”fald” af nattrækkende småfugle.

Ude på strandengen lod en stenpikker sig beskue, og længere ude på vandet svømmede lomvier rundt, mens split- og havterner fiskede løs. To marsvin dukkede op i ny og næ med Studstrup-værket som malerisk baggrund, og i teleskopet fangede vi otte lomvier, som egentlig burde befinde sig ved et fuglefjeld i Nordatlanten. Også en håndfuld almindelige ryler kunne ses ude i det fjerne. Pludselig hørtes en hekselatter højt til vejrs, og efter et stykke tid fandt vi de små regnspover, som i godt en kilometers højde var på vej mod øst. Inden da havde 35 strandskader taget samme tur, og en fjeldvåge havde ladet sig se oppe over Kalø Gods. Fugletrækket var virkelig i fuld gang.

På vej hen mod Følle Bund var der fine kig til den meget rige skovbundsflora, som Hestehave Skov kan byde på. En god leret og kalkrig jordbund er bl.a. den tyndaksede gøgeurts livret, og vi fandt en pæn bestand i et fugtigt væld nede på skrænten. Andre karakteristiske arter var hulkravet kodriver, storkonval, lungeurt og tandrod, og et par af deltagerne fik opklaret, hvorfor der til tider dufter lidt sydøsteuropæisk eller mellemøstligt i Hestehave Skov. Den meget almindelige løgkarse lugter og smager nemlig umiskendeligt som hvidløg, og man kan sagtens bruge den som sådan i en snæver vending. Anemonerne var til gengæld ved at afblomstre, men grønne bøgetræer er altså at foretrække!

Endelig nåede vi hen til Følle Bund, hvor man har anbragt et fugletårn, så fuglene kun kan ses, hvis man medbringer et teleskop - først på dagen! Om aftenen er der direkte modlys, så vi stillede os i stedet nede ved stranden, hvorfra vi kunne se grav-, ske- og krikænder, tinksmede, mudderklirer, rødben og hvidklirer. Rørspurv, gul vipstjert og skovpiber blev hørt, og det samme gjaldt sort- og svaleklire. Det var en forrygende aften, det er blevet maj måned, og inden vi ser os om, er foråret gået. Skynd jer ud i felten – det syder og bobler derude, og det er altså fedt.



Foto: Morten DD Hansen

De senest indberettede arter i Naturbasen: