Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

10. maj 2008

Pandekageovn bygget af ler.

Hvis man er så heldig at have ler i sin have, eller på skolens/børneinstitutionens grund, kan man lave en rigtig god pandekageovn. Mange steder er der fin ler et par spadestik nede i jorden. Leret graves op og tilføres eventuelt en lille smule vand, hvis det er meget tørt. Pas på med ikke at tilføre for meget vand.

Af leret formes ca. 10 store lerboller som lægges i en cirkel på jorden, dog med en åbning, hvor der ikke lægges nogen lerbolle. Diameteren skal være ca. 50 cm. Ovenpå denne cirkel af store lerboller, lægges ca. 9 nye store boller og igen på tredje etage ca. 8 store lerboller. Store huller mellem lerbollerne tildækkes med små lerklumper, både indvendigt og udvendigt mens man bygger den. På fjerde etage lægges også lerboller indover ovnens åbning. Man kan afstive åbningen med en god frisk træpind, som forsigtigt trykkes ind i leret, samtidigt med at man bygger ovnen. Der bygges ca. 6 etager. For hver etage, lægges en lerkugle mindre end etagen nedenunder. Ovnen rettes eventuelt lidt til, så den får en form som en kuppel. Allerøverst lægges 4 lerboller som skal bære panden, men således at der kan komme luft ind mellem disse 4 lerboller. Man kan komme lidt vand i panden for at sikre, at den står helt vandret. De 4 øverste lerboller kan trykkes på plads så panden står helt vandret og stabilt.

Når ovnen er færdig optændes forsigtigt med et lille bål i ovnen. Lad ovnen stå mindst en hav time med et lille bål, og gradvist optændes ovnen med mere brænde. Efterhånden tørrer og brænder leret fast og ovnens overflade bliver hård. Pas meget på med ikke at optænde for hurtigt, så springer leret. Når leret er blevet helt tørt, og delvist brændt og er ovnen godt opvarmet fungerer den yderst effektivt, og man kan producere pandekager i massevis, ligeså hurtigt som inde i et moderne køkken. Der optændes med små stykker brænde eller pinde, som kan puttes ind ad åbningen i front eller ovenfra toppen. Når man er blevet øvet i at bygge lerovne kan det gøre på ca. en time. Ovnen bør skånes for regnvejr, hvis den skal genbruges på sigt. God fornøjelse. Mvh Rune



Foto: Rune Larsen

De senest indberettede arter i Naturbasen: