Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

20. december 2018

Hvordan afgør man, om en art er invasiv

En artikel i Jyllands-Posten fortæller om de sydamerikanske nanduer, der er ved at blive en plage for landmænd ikke langt fra den danske grænse. De stammer angiveligt fra en opdrætter, hvor et par undslap i 90´erne. Se link nederst i indlægget.

Ifølge artiklen kan de tyske myndigheder ikke gøre ret meget ved fuglene, og det er forbudt at skyde dem. De er nemlig ikke defineret som en invasiv art - fordi de angiveligt ikke skader den oprindelige fauna og dyreliv.

Miljøstyrelsen definerer invasive arter således:

"Invasive arter er ikke hjemmehørende arter, der ved menneskers hjælp spredes til områder, som de ikke selv ville kunne sprede sig til, og som har en negativ effekt på den oprindelige biodiversitet og/eller økosystemtjenester. Invasive ikke hjemmehørende invasive arter, også kaldet invasive arter, er en delmængde af alle ikke hjemmehørende arter. Ikke alle ikke hjemmehørende arter er invasive. For at en art kan kategoriseres som værende invasiv skal den have skadelig indvirkning på den hjemmehørende biodiversitet og de relaterede økosystemtjenester."

Men giver det mening at påstå, at 500 mere end 1 meter høje fugle i et lokalområde ikke konkurrerer om føde og levesteder med andre fugle og dyrearter. Nanduen er altædende.

I jagtlobbyens Danmark er det jo ikke populært at sætte spørgsmålstegn ved den massive udsætning af fasaner, selv om fasanerne presser andre hønsefugle, der har den naturlige oprindelse i Danmark. Men mårhunden er vi jo ikke i tvivl om skal holdes nede.

Hvor går grænsen? Hvad er holdningerne til dette?

jyllands-posten.dk...


De senest indberettede arter i Naturbasen: