Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

5. juni 2019

Sort kæmpesabelhveps (Megarhyssa rixator) NY for DK

Skovene under Svenstrup gods ved Borup, er et herligt sted at gå på insektskattejagt. Selvom godset har valgt at gøre flere smukke steder af skovene til industriskov, er det ikke så skidt at det ikke er godt for noget. Godset lader nemlig de fældede stammer og tilhørende grene ligge i skoven i lang tid, og sådan en stabel af stammer er guf for kratluskere. Mange spændende biller og træhvepse søger nemlig at gøre stammerne til opfostringsplads for deres larver - og har man sagt larver har man sagt snyltehvepse. Siger man store træhvepses larver siger man store sabelhvepse!

I de senere år har det været en fornøjelse at se hvordan interessen for, og observationerne af, Stor sabelhveps (Rhyssa persuasoria) er øget www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse . Lad os håber det er fordi skovene er blevet sundere, at man lader stammer blive liggende i skoven og at folk bare interesserer sig mere for natur.

Og nu er der så altså en ny spiller på banen, Sort kæmpesabelhveps (Megarhyssa rixator), som minder om Stor sabelhveps - bare større. Fundet skulle gøres ved at stå og glo på samme stabel af stammer i næsten to timer. Bevæbnet med et rent Cocio-glas, kamera og mine to bare nævner, var jeg klar til at håndfange enhver snyltehveps der vovede sig forbi. Selvom fangstraten er under 50%, førte det alligevel til flere interessante Xorides-arter, observationer af Stor sabelhveps og ikke mindst hvad der lignede hanner af Stor sabelhveps med en meget lang og helt sort bagkrop. Disse store, op til 4cm, hanner søgte sjovt nok hen til samme nåletræsstamme, sandsynligvis fordi de kunne fornemme at der har været, eller er, en hun. 2 af 3 blev taget med hjem til makroforstørrelse og vurdering af specialist. Det tog heller ikke mange splitsekunder for specialisten, Sasha Varga, at identificere fundet.

Og dermed er 4 ud af 4 af de mulige kæmpesabelhvepse fundet i den danske natur. Disse store flotte fabelagtige skabninger er også kendt i vores nabolande og ser ud til også her først at være fundet for nyligt. Hunnerne kan have en kropslængde på mere end 4 cm og dertil kommer en læggebrod på op mod 7cm! Heldigvis er de fuldstændigt ufarlige. De snylter alle på træhvepselarver. Træhvepsene finder egnede stammer at bore sine æg ind i - træer der også er egnet for den svamp som huntræhvepsen sprøjter ind sammen med ægget. Svampen bearbejder træet så træhvepselarven kan æde af det. Det er denne symbiose som Kæmpesabelhvepsene udnytter. Efter sigende kan de nemlig, med deres antenner, lugte svampen og dermed hvor træhvepselarverne befinder sig. Nu sker der det som fotografer elsker, men som vi stadig har til gode med Sort kæmpesabelhveps i DK: Sabelhvepsen stiller sig i en fotogen position og tager sig god tid til at bore sin læggebrod ind i træet, for at lægge sit æg i nærheden af værten. Når Sabelhvepsens larve har mæsket sig stor i træhvepselarven, forpupper den sig og venter på at næste sæson skal gå i gang.

Til sidst en opfordring: der er mange flere arter af snyltehvepse i landet som er nye for DK. Hvis du alligevel er ude og naturfotografere - så gør lige dig selv den tjeneste at tage billeder af snyltehvepsene på din vej. Ja det er rigtigt, mange kan ikke identificeres alene vha foto, men nogle kan. Spørg i forummet her på sitet, der er flere der gerne vil hjælpe. I øjeblikket er det utroligt nemt at få ID på sabelhvepse hvis man samler dem ind. Der er mange gode nøgler og dygtige specialister inden for dette område.


Foto: Hun, M. rixator, Ugis Piterans. Han, Jonas Lutz.

De senest indberettede arter i Naturbasen: