Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

11. januar 2006

Spis de første brændenælder! Bog : "Grøn mad"

Hej alle naturfolk

Jeg vil gerne slå et slag for sundheden blandt "naturfolk".

Når I alligevel kravler rundt ude i skoven eller på andre udsøgte steder i det tidlige forår, så benyt anledningen til at samle friske brændenældeskud.

Der er to arter af brændenælde, Stor og liden. Det er liden nælde, der smager bedst.

Faktisk er den en af de sundeste planter i naturen.

Den er så smækfuld af mineraler, C-vitamin og A-vitamin, at det er mærkeligt, at den er gået i glemmebogen. For den giver os det tilskud, vi har brug for efter en lang vinters mangel på frisk føde.

Man kan lave den dejligste suppe, omelet, pandekager, tærtefyld, te o.s.v. af den.

Det er de friske topskud eller friske blade, man bruger.

Høst de allerførste skud i skovbunden og lav en pragtfuld suppe af dem, iblandet kartofler. Da nælden er så kraftig, skal den doseres lidt mildt. Den kan være lidt hård for maven, hvis man ikke er vant til den.

Denne bog om naturens spisekammer måned for måned kan varmt anbefales.

"Grøn mad", (Politikens Forlag, 1985)

Kan fås antikvarisk eller på biblioteket.

Der et både madopskrifter og snapseopskrifter i den:

Under maj måned er der 4 opskrifter med brændenælde:

Suppe, omelet, pandekager og tærte.

I får opskriften på omelet, for den er nem at starte med: (skrevet så I lige kan kopiere den til brug).

Brændenældeomelet

2 håndfulde friske brændenældeblade

1 lille løg

4 æg

8 spsk. vand

smør

De skyllede brændenælder dampes i lidt vand, drypper af.

Løget hakkes og steges klart i lidt smør ved lavt blus.

Æggene piskes sammen, brændenælder og løg kommes i æggemassen.

Omeletten steges i smør, vendes, når den er stivnet på den ene side. Omeletten må gerne være lidt blød indeni.

Drysses med salt og peber.

Tomater smager godt hertil, og farven pynter.

Bon appetit!

Venlig hilsen Anni

De senest indberettede arter i Naturbasen: