Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

2. december 2019

Danske Havalger - fantastisk værk, men ikke for alle.

Ruth Nielsen og Steffen Lundsten

Danmarks Havalger 1-2

1: Rødalger (Rhodophyta), 398 sider

2: Brunalger (Phaeophyceae), Grønalger (Chlorophyta), 478 sider

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab

Scientia Danica, Serie B, Biologica vol. 7-8

Pris: 500 kroner

Hvis du på nogen måde arbejder med biologi i det daglige, som forsker, i en kommune, et konsulentfirma, som naturvejleder eller noget der bare minder om det, kan det kun gå for langsomt med at få anskaffet dette på alle måder monumentale værk. Og her mener jeg ikke kun rent fysisk, selvom man med 2,6 kg og næsten 900 sider får voldsomt meget for pengene.

Det hele begynder i første bind med en indledning om først algeforskningens historie i Danmark. Den del er desværre meget kort – jeg ville personligt meget gerne have læst noget mere om dette emne – men der er god mulighed for at blive ramt af et akut anfald af nostalgi, når man for eksempel læser om det desværre nu hedengangne Frederikshavnerlaboratoriums algekurser, hvor utallige biologistuderende, (undertegnede inkluderet) har fået deres første indføring i algernes verden. Det havde så heller ikke gjort noget, om der var blevet gjort lidt mere ud af menneskers generelle brug af og forhold til alger.

Historien følges af et større afsnit om algers biologi og forekomst, samt ikke mindst hvordan man indsamler dem, præparerer dem og studerer dem. Det er værdifuld viden for alle, der skulle have lyst til at forsøge sig, eller som skal lære andre om det.

Mærkeligt nok bliver hele det indledende afsnit gentaget i begyndelsen af andet bind. Det virker lidt mærkeligt, specielt fordi man så vidt jeg kan se alligevel ikke kan købe bindene separat.

Artsafsnittene er meget omfattende, og virker meget gennemarbejdede. Det må være det ultimative algekatalog for Danmark. Til hver af de overordnede grupper – rød, brun og grøn – hører der en slægtsnøgle. Den er anbragt bagest i hvert afsnit. Lige det gør det altså en smule mere besværligt og tidskrævende at bruge bogen – hvorfor ikke først i afsnittet? - men nøglerne er gode, og man har så vidt jeg kan se, i så vid udstrækning som muligt holdt sig til makroskopiske karakterer, så andre end specialister har en god mulighed for at følge med. I den grad det er nødvendigt, er der så også nøgler til de enkelte slægter, og her bliver tingene lidt mere specifikke og kræver lidt mere brug af mikroskopet og stereoluppen.

Til sidst i andet bind er der så en omfattende ordforklaring til alle de begreber som bliver brugt i løbet af de to bind. Glimrende initiativ, men den havde ikke taget skade af lidt illustrationer her og der.

Til sidst er der så en litteraturliste, som bevidst ikke er lavet altomfattende, men kun henviser til relevante værker og afhandlinger.

I de enkelte artsbeskrivelser får man så også alt det at vide, man kan have brug for, fra artens generelle udseende og opbygning, over formering og årstidsvariation, for slet ikke at tale om voksested. Endelig er der også gjort opmærksom på eventuelle forvekslingsmuligheder, og den slags oplysninger er guld værd i en hvilken som helst nøgle. Endelig er der også, samlet sidst i hvert hovedafsnit, kort med de forskellige arters udbredelse. Stort set alle relevante detaljer er illustreret med mikro-fotografier eller fotos af hele planter (gerne herbarieark), så man kan se deres generelle opbygning. Det øger værkets brugbarhed enormt, men det er lidt ærgerligt, at det ikke er gjort lidt mere konsekvent. Nogle alger er kun illustreret med mikro-fotos, ved andre arter er de overordnede billeder af de hele alger så små, at det ganske enkelt er svært at se noget på dem. Det bliver heller ikke bedre af, at de to bind er trykt på noget meget lækkert, men også ret mat papir, og det får mange af billederne til at virke som om de er en lille smule ude af fokus. Det er en skam i bøger, der ellers er utroligt flotte.

Når alt det er sagt, er det trods alt mindre skønhedspletter – der er faktisk kun en virkelig graverende fejl i værket, som jeg ser det, og det er, at det ikke opfylder den ambition, der står som noget af det første i indledningen – ”det er vores ønske, at både almindelige strandvandrere og uddannede biologer kan have glæde af bogen” – og selvom man kan svare et rungende ja til værkets værdi for de uddannede biologer, kan man svare et lige så rungende nej til, at det vil have nogen værdi for almindelige strandvandrere.

Bøgerne bærer præg af, at de er lavet af folk der i meget vid udstrækning sidder og pusler med algerne i et laboratorium, med stereolup og mikroskop lige ved hånden. Det gør den almindelige strandvandrer ikke. Bøgerne er tunge, og absolut ikke egnede til brug i felten. Store bløde hefter er, underskyld udtrykket, noget Fanden har skabt. Man kan være nervøs for, om de vil holde sammen ret længe. Og i hvor høj grad de kan tåle vand. Indholdet vil uden tvivl også virke temmelig overvældende på den almindelige strandvandrer, der nok i virkeligheden bare vil være glad nok for at vide, at det er en klotang, der ligger og skvulper i vandkanten, men som ikke har behov for at spekulere over, at der er ganske mange forskellige arter klotang, som ovenikøbet ikke er særligt velafgrænsede.

Hvorfor har man ikke, som supplement, og specielt til den almindelige strandvandrer, lavet en lille feltnøgle i stil med dem, der findes til flere forskellige bind af den svenske Nationalnyckeln, og gerne trykt på vandfast papir ligesom feltnøglen der hører til Danmarks Vandplanter? DET ville gøre det muligt for den almindelige strandvandrer at få glæde af bogen, tage den med ud i felten og bestemme alger på stedet, og måske så senere hen vække lysten til at gå mere ind i emnet, og for eksempel tage fat i de store bøger og finde ud af, hvad det nu er for noget med alle de arter klotang.

Men bortset fra det, så køb den – køb den endelig. Jeg har allerede brugt den flere gange, og har takket være den fundet og bestemt arter, som jeg aldrig har set før, og i et par tilfælde endda aldrig havde hørt om før.



Foto: Lars Thomas

De senest indberettede arter i Naturbasen: