Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

19. maj 2020

Guldsmede og vandnymfer i Nationalpark Thy 2019

Faunaen af guldsmede og vandnymfer i Nationalpark Thy (og i landsdelen i det hele taget) har hidtil været dårligt kendt. På grund af de mange vandområder med høj vandkvalitet og lav næringsstofbelastning var det forventeligt, at denne vandlevende dyregruppe måtte være rigt repræsenteret. For at råde bod på den manglende viden om guldsmedefaunaen forestod Jørgen Peter Kjeldsen fra ornit.dk i sommeren 2019 en undersøgelse af denne artsgruppe i nationalparken, støttet af 15. Juni Fonden og Nationalparkfond Thy.

Ud fra en analyse af naturtyper i nationalparken er der udvalgt 16 repræsentative lokaliteter, som indgår i undersøgelsen. Hver lokalitet er besøgt ti gange i løbet af feltsæsonen, to gange pr. måned mellem maj og september.

Undersøgelsen resulterede i totalt 7993 registreringer af guldsmede og vandnymfer, med en samlet sum på 16377 individer. Ved kortlægning af guldsmedefaunaen er der tilvejebragt ny viden om, hvor man finder hvilke arter i nationalparken, samt en beskrivelse af hyppighed hos de enkelte arter. Det er blevet tydeligt, at særlige arter er karakteristiske for nationalparkens forskellige naturtyper.

Efter undersøgelsens afslutning er guldsmedefaunaen i Thy en af de bedst undersøgte i landet, og på trods at de åbne, forblæste kystnære miljøer er der konstateret en stor diversitet. Der er gjort overraskende nye fund, her kan særligt fremhæves: fire helt nye arter for området, samt en rødlistet art, Huevandnymfe, som ikke er registreret i Thy siden 1960. Rødlistearten (ifølge den gamle rødliste som var gældende sidste år) Lille Farvevandnymfe har ikke tidligere været kendt fra det egentlige Thy vest for Vejlerne, men er i undersøgelsens løb fundet otte forskellige steder – bl.a. med en af de største kendte bestande i Danmark. En af de nye arter for området er Brun Kejserguldsmed, med første fund i Nordjylland og tredje i Danmark. Og Thy blev selvfølgelig ramt af 2019-invasionen af Rødåret Hedelibel, bl.a. blev der konstateret reproduktion af arten.

Sammenlignet med den undersøgelse Jørgen Peter Kjeldsen foretog i Vejlerne 2017-18 er denne undersøgelse endnu grundigere, især i den forstand at der er udvalgt nogle faste lokaliteter, som alle er besøgt ti gange i løbet af sæsonen. De mange data har givet mulighed for præcist at beskrive fænologien i flyvetiden for de enkelte arter, og sikret at også arterne med kort flyvetid er blevet registreret.

I det hele taget gælder, at for samtlige forekommende arter i nationalparken er vores viden blevet langt bedre. De otte atlaskvadrater, som dækker nationalparken, er nu blandt de artsrigeste i Nordjylland med tilsammen 33 arter. Til sammenligning kan nævnes, at de nordjyske naturområder med flest kendte guldsmede/vandnymfearter, Vejlerne og Lille Vildmose, huser henholdsvis ca. 35 og 32 arter.

Ud over den tilvejebragte nye viden om arternes udbredelse og hyppighed er der nu bedre forudsætninger for at tage hensyn til guldsmede og vandnymfer i forvaltningen af nationalparken, og ved fremtidig gentagelse af undersøgelsen at vurdere forandringer af bestandene.

Undersøgelsen har ligeledes bidraget til øget offentlig interesse om guldsmedene i Thy; der er produceret to udsendelser i NationalparkTV, og der har været bragt artikler i dagbladene Nordjyske og Jyllands-Posten om undersøgelsen. Nyheden om fundet af Brun Kejserguldsmed blev desuden nævnt i et stort antal medier.

Rapporten kan findes her: ornit.dk...GuldsmedeNPThy_slutrap.pdf

Tekst: Jørgen Peter Kjeldsen


Foto: Jørgen Peter Kjeldsen

De senest indberettede arter i Naturbasen: