Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

11. juli 2008

Tre blomstertæger og en bladlustæge nye for Danmark …og ny hjemmeside på vej

Det er efterhånden næsten hverdagskost, at nye arter dukker op i Danmark. Og nu er den gal igen.

På en syv dages tur til Bornholm, med indsamling og registrering af blomstertæger for øje, og med økonomisk støtte fra Schjøtz-Christensens Mindefond, blev to blomstertægearter og en bladlustæge føjet til den danske liste.

Herudover blev der i foråret 2008, ved en nøjere gennemgang af indsamlinger fra 2007, tilføjet yderligere en ny art.

De to blomstertæger fra Bornholm er hhv. Megacoelum beckeri og Dicyphus errans. Førstnævnte er en stor og karakteristisk art, der lever på solbeskinnede fyrretræer. Nymfer i forskellige stadier blev fundet på fire kystnære lokaliteter fordelt på øen, bl.a. ved Raghammer Odde, der er kendt for adskillige spændende entomologiske fund. Et enkelt individ i imagostadiet blev fundet ved Dueodde. Arten må formodes at forekomme hist og her på øen, hvor der er egnede lokaliteter, men kun et enkelt eller få individer blev fundet på de enkelte lokaliteter. M. beckeri har en slægtning, M. infusum, der er kendt fra en lille håndfuld fund i den sydlige del af landet. Begge arter kan vi sikkert forvente at se mere til i fremtiden, som følge af klimaforandringerne.

Den anden nye bornholmske blomstertæge, Dicyphus errans, tilhører en slægt med seks danske arter, der typisk er slanke og myggeagtige. Yderligere fire arter i slægten findes i et eller flere af vore nabolande, og et par af disse vil muligvis også kunne findes i Danmark. Den blev fundet adskillige steder på øen og må betragtes som ret almindelig og er ofte talrig på lokaliteterne. Levestedet er typisk skyggede eller halvskyggede frodige skovlysninger og skovvejkanter med en høj bevoksning af urter. Arten er mindre værtsspecifik end de fleste af dens slægtninge og den blev fundet på skov-galtetand, dagpragtstjerne og sandsynligvis dunet steffensurt.

Den nye bladlustæge, Anthocoris sarothamni, tilhører en slægt med otte danske arter. Den optræder værtsspecifikt på gyvel, der er en invasiv pest flere steder i Danmark, men værtsplante for en hel række af tæger – bl.a. gyvelbredtæge (Piezodorus lituratus), seks blomstertæger og en masketæge (Dictyonota fuliginosa), der blev fundet som ny for landet for få år siden. A. sarothamni blev fundet på to kystnære lokaliteter, hhv. ved Sorthat på vestsiden af øen og ved Årsdale på østsiden af øen, men er højst sandsynligt udbredt flere steder

Den sidste art, Campylomma annulicorne, tilhører en slægt, der ikke er repræsenteret med andre arter i Danmark, men som rummer en anden art, C. verbasci, der også med stor sandsynlighed vil kunne findes i landet. Den nye art forekommer på smalbladede pilearter, især på fugtige steder langs vand. Kun et enkelt individ er indtil videre registreret og blev indsamlet på en stor ”sølv-pil” på Bognæs ved Roskilde d. 14. juli 2007.

Billeder af de nye arter kan ses på adressen: www.gejrfuglen.dk...nye_arter1

Inden for det sidste halve års tid er yderligere to tæger føjet til den danske liste. I februar 2008 fandt Søren Tolsgaard, som meddelt her på siden, en ny frøtæge, Cypresfrøtæge Orsillus depressus. Også frøtægen, Aphanus rolandri, som Villy Olsson meldte på F&N er registreret for første gang i Danmark i løbet af foråret 2008.

Det rykker med andre ord på tægefronten - og der er masser af nye opdagelser at gøre, så bare se at få ladt kameraet og kom i felten.

Hjemmeside over Danmarks Blomstertæger

Blomstertæger er en temmelig overset gruppe af insekter. Langt fra alle blomstertæger er små og uanseelige, hvilket fremgår af de mange fine billeder her på siden, uploadet af Werner Meng m.fl.

Med en kommende hjemmeside (der forhåbentligt bliver klar i løbet af efteråret eller først på vinteren) håber jeg at kunne være med til at udbrede interessen for disse små væsener, der fortjener mere fokus.

Som en hjælp til bestemmelsen, kan der i første omgang, på følgende adresse www.gejrfuglen.dk...fotoplancher1 ses en oversigt med billeder af 189 af de pt. 203 danske arter baseret på præparerede dyr, samt to plancher med billeder af levende dyr, hhv. imagines og nymfer.


Foto: Lars Skipper

De senest indberettede arter i Naturbasen: