Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

27. juli 2008

Ny fugleart for Danmark

Landet blev i dag d. 27/7-08 beriget med en art, der ikke tidligere er set herhjemme. Der er tale omvadefuglen Spidshalet ryle (Calidris acuminata).

Fuglen blev opdaget i en lagune ved Agger Tange i Nordjylland i morges af Tonny Ravn Kristiansen - og selv om den i perioder forsvandt fra stedet bl.a. under fouragering og da der på et tidspunkt gled en Duehøg ind over lagunen og spredte vild panik blandt alle fugle, blev den vel sagtens set af et halvt hundrede ornitologer i dagens løb (deriblandt undertegnede), enkelte var så heldige at se fuglen på ned til vel ca. 50 meters afstand.

Spidshalet ryle - er lidt mindre end den lignende Stribet ryle, nærmest af størrelse som Almindelig ryle - men med kortere næb og længere ben. Kendes på kastanjebrun kalot og bred, hvid øjenbrynsstribe bredest bag øjet; øjenring bred og gennemgående. Brystet har mørke pletter og pilespidser, der er diffust afgrænset fra hvid bug og som kan fortsætte på flankerne. Derudover bemærkes den iøjnefaldende tilspidsede hale, selv på stor afstand (og i modlys). Jeg (Peter) har muligvis et par helt forfærdelige fotos (taget på 250-300 meters afstand), men har endnu ikke haft tid til at tjekke dem.

Fuglen er en strejfgæst fra Østsibirien. Den er betydeligt sjældnere end (den sjældne) Stribet ryle. Yngler på fugtig tundra med dværgbirke i Østsibirien. Ses resten af året ved søbredder, mudderflader, revler og tidevandskyster. Overvintrer i Sydøstasien og Australien.

Anni og Peter

De senest indberettede arter i Naturbasen: