Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

30. august 2020

Bør man aflive de Harlekinmariehøns man ser?

Spørgsmålet pga af dette:

Biologi: Harlekinmariehønen overvintrer i voksenstadiet i bygninger, barksprækker og andre beskyttede steder. Bliver aktiv i april og kan fortsætte aktivitetsperioden helt hen i november-december. Har 2 generationer årligt. Både voksne og larver lever af bladlus og andre insekter, heriblandt andre mariehønearter og andre insekter, der også ernærer sig af bladlus og derfor forekommer samme steder som Harlekinmariehønen.

(Klilde Fugleognatur)

Hvorfor uønsket

I England har man set, at harlekinmariehønen har trængt de andre arter af mariehøns meget tilbage, og man kan forestille sig, at der vil ske noget tilsvarende herhjemme.

Det kan blive et problem, hvis der i fremtiden kun vil være én art mariehøns i Danmark. F.eks. vil alle mariehøns forsvinde, hvis de bliver ramt af en sygdom. Fordelen ved at have flere arter er jo bl.a., at mindst én af dem sandsynligvis vil overleve i en sådan situation. Samtidig er der også risiko for, at harlekinmariehønen tillige kan gøre indhug på andre insekter, f.eks. hvis det skulle vise sig, at de også her vil kunne tage sommerfuglelarver.

(Kilde miljøstyrelsen)

Ifølge Institut for Agroøkologi er harlekinmariehønen fundet i alle landsdele i Danmark, og vil med al sandsynlighed sprede sig yderligere i fremtiden. I flere andre lande, fx USA, har den allerede trængt størstedelen af andre mariehønearter væk.

(Kilde Bolius)

De senest indberettede arter i Naturbasen: