Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

24. august 2008

Kig efter en ny dansk billefamilie

Billefamilien Paelobiidae har kun nogle få arter fordelt på Europa mv, Australien og Kina. De lever i ferskvand og tilhører alle slægten Hygrobia - således også den europæiske Hygrobia hermanni (Fabricius, 1775).

Vi skal ikke ret langt mod syd i Europa, før arten er ret almindelig. Med den nuværende klimaudvikling tror jeg derfor, det er sandsynligt, at den også vil dukke op hos os, da den er ret flyveaktiv. Måske er den her allerede. I så fald er sandsynligheden for at finde den nok størst i Sønderjylland.

Den er omkring 1 cm lang, har en ret karakteristisk farvetegning (se foto - rødligt gul på undersiden), en temmeligt klumpet/hvælvet kropsform og svømmer ved at bevæge bagbenene skiftevis bagud. Og så knirker den højlydt, hvis man tager om den.

Levestedet er typisk relativt næringsrige, solrige/varme vandhuller o.l. med leret bund og spredt vegetation af alger mv, og det skulle den vel nok kunne finde i DK.

mvh MH


Foto: Mogens Holmen

De senest indberettede arter i Naturbasen: