Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

28. august 2008

Bjergvipstjert som ynglefugl i Gribskovområet - og på øerne

I 1974 blev Bjergvipstjerten fundet som ynglefugl ved Stenholt Mølle i Møllekrogen, som ligger i det sydvestlige hjørne af Esrum sø. Det var et af de første ynglefund af arten på øerne, og siden har Bjergvipstjert ynglet yderligere fem-seks gange ved den gamle vandmølle, senest i 1995, fortæller Bjørn Svendsen, som bor over for møllen og var den, der fandt parret i 1974. Arten ses ret ofte i træktiden om foråret på lokaliteten, men først her i 2008 slog et par sig igen ned og ynglede. Den 15. maj sås de med et kuld udfløjne unger. En glædelig men ikke helt stor overraskelse for Gribskovgruppen, der er caretakere for IBA (Important Bird Area) Gribskovområdet, som Møllekrogen og Stenholt mølle indgår i.

Desto større var overraskelsen, da et ynglepar blev fundet ved Fønstrupbækken, hvor den passerer St. Fønstrup dam i den sydlige del af Gribskov. Her er et fald i bækken og en del strøm, nok en egnet lokalitet i og for sig, men vipstjerten er aldrig set her før – eller for den sangs skyld andet steds i skoven – og så endda som ynglepar! Den 21. maj så Bjørn Svendsen parret sidste gang med udfløjne unger.

Bjergvipstjert er ikke en sjælden ynglefugl i Danmark. Fuglenes Danmark, som var en stor atlas- og lokalitetsregistrering af danske ynglefugle 1993-96, konkluderer, at Danmark rummer 450-500 ynglepar, men heraf kun syv på Sjælland (og kun to sikre) og ét på Fyn. Det første sikre ynglefund på øerne blev gjort under det første atlasprojekt 1971-74, nemlig ved Strids mølle på Vestsjælland, derpå på Fyn i 1972 og endelig altså ved Stenholt Mølle i Nordsjælland i 1974. Tommy Dybbro skriver i publikationen om atlasprojektet blandt andet om Bjergvipstjerten: - Under en grundig gennemgang i 1971 af sjællandske vandløb med egnede Bjergvipstjert-lokaliteter fandt jeg arten ynglende ét sted, og det blev anslået, at der mindst er 15 velegnede lokaliteter på Sjælland, som ligner de jyske ynglelokaliteter.

Tallene fra Fuglenes Danmark dækker en fireårig periode, og da arten langt fra yngler hvert år på en given lokalitet, som data fra Stenholt Mølle demonstrerer, så var øernes bestand af ynglende Bjergvipstjerter nok noget mindre end de otte fundne ynglepar. Kigger man kritisk observationer fra 2008 igennem på DOFbasen, så har arten i år for øernes vedkommende kun ynglet på to kendte lokaliteter: Strids Mølle og Rådmandshaven, Næstved samt med to par i Gribskovområdet. Bjergvipstjerten selv synes altså ikke at finde lige så mange egnede lokaliteter, som Tommy Dybbro gjorde i 1971. Bestanden på øerne er ud fra tallene reelt ikke vokset i løbet af de sidste mere end 30 år.

Man antager, at i hvert fald de sjællandske ynglefugle kommer fra den svenske bestand. Mens den nye danske publikation Fugleåret i sin første udgave for 2006 slet ikke omtaler Bjergvipstjert, så har den tilsvarende svenske Fågelåret for 2005 en oversigt over den svenske bestand. Den skønnes at være på omkring 3.500 par, hvilket er en stigning på 75 % på seks år, idet et estimat af Lars Svensson i 1999 sagde 2.000 par, heraf 500 i Skåne. I 2005 skønnes den skånske bestand at være på 700 par! Altså en fremgang på 40 %.

Men intet af den fremgang synes at have bredt sig til Sjælland. Hvorfor kan store populationer i Jylland og Skåne ikke sprede sig til Fyn og frem for alt Sjælland? Vandløb, gamle vandmøller og dambrug findes trods alt i meget større antal end de få ynglepar af Bjergvipstjert. Og her er jo ikke tale om en standfugl, som kun nødigt flyver over vand som Grønspætte eller Fyrremejse, men en art som ses almindeligt på træk forår og efterår i landsdelene, i Gribskovområdet således i engsøernes stryg og på Stenholt enge. Og ved vintertide endog i havne som Gilleleje. En målrettet eftersøgning på egnede lokaliteter ville utvivlsomt bringe nogle flere ynglepar frem for dagen. Men Gribskovgruppen har i caretakerprojektet nøje overvåget og registreret ynglefugle i Gribskovområdet siden 2004, og først i det femte år finder vi arten som ynglefugl igen – så ganske vist med hele to par – men det bekræfter, at Bjergvipstjerten af tilsyneladende ret ukendte årsager i meget høj grad dropper de danske øer som yngleområde.


De senest indberettede arter i Naturbasen: