Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

4. september 2008

Insekter - En fälthandbok

Selvom denne bog har mere end 10 år på bagen (1. udgave udkom i 1997), er den alligevel værd at omtale, da den kan være interessant for Fugle og Naturs brugere.

Bogen er en slags introduktion til insektbestemmelse, idet det vha. nøgler er muligt at bestemme insekterne til familie.

Der er et par indledende afsnit om insekternes bygning og om indsamling og præparation af insekter.

V.h.a. en hovednøgle er det muligt at bestemme et insekt (både larver, nymfer og voksne insekter) til orden.

Der er et kapitel om hver insektorden og som regel også en bestemmelsesnøgle for de voksne insekter til familie. Nøglerne er velillustrerede med stregtegninger og der er fotos af repræsentanter for de fleste familier.

Titlen på bogen (.. en fälthandbok) er nok en smule misvisende, da der i mange tilfælde kræves en stereolup og et indsamlet (aflivet) insekt, for at kunne bruge nøglerne. Der skal kigges på detaljer i vingernes ribbenet, antallet af fodled, børster på benene, afhængig af hvilken insektorden der er tale om. Hvert kapitel afsluttes med en liste over litteratur til den aktuelle insektgruppe.

Bestemmelsesniveauet er som regel til familie, i enkelte tilfælde overfamilie. Der er enkelte insektordner, hvor nøgler til familier er udeladt fordi det er vanskeligt og kræver stor forstørrelse eller en speciel teknik (Bark- og boglus, Psocoptera, lus, Phthiraptera og lopper, Siponaptera). I andre tilfælde er der kun få familier og de er så omtalt i den beskrivende tekst for ordenen (F.eks skorpionfluer, Mecoptera og Kakerlakker, Blattodea).

Bogen kan bruges af den bredt naturinteresserede som gerne vil vide hvilket insekt han/hun har fundet. De velfungerende nøgler hjælper med at finde frem til den rette familie, så man kan lede videre i speciallitteratur eller på internettet (f.eks. i Fugle og Naturs galleri). Den kan også bruges af insektsamleren, som gerne vil udvide sit kendskab til andre grupper end den han/hun har specialiseret sig i.

Selvom teksten er på svensk, er den alligevel skrevet i et så letforståeligt sprog at mange vil kunne have glæde af den.

Per Douwes, Ragnar Hall, Christer Hansson og Åke Sandhall, 2004: Insekter - En fälthandbok. 240 sider. 2. reviderede oplag. ISBN 91-86448-36-6

De senest indberettede arter i Naturbasen: