Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

27. februar 2006

Prisen for en søndag med solskin: -3 eller 4 ugler. God opførsel for uglekikkere.

Optælling af antal udflyvende skovhornugler i vinterperioden giver et indblik i uglernes adfærd, herunder deres respons på naturlige og menneskeskabte forstyrelser. De sidste kan og bør undgås. Der er jo ingen grund til, at uglerne skal bruge unødig energi på at flygte og finde et nyt sted at hvile om dagen.

Herunder 4 eksempler fra Skovhornuglerne i Bagsværd på fald i antallet af ugler i forhold til foregående optællingsdag og de mulige årsager (hvis altså, at antal udflyvende ugler om aftenen er lig antal ugler i træet den pågældende dag) :

1) Snevejr nummer 1: Minus 4 ugler.

2) Beskæring af ugletræ: Minus 2 ugler.

3) Snevejr nummer 2: Minus 5 ugler.

4) Søndag og solskin og den 26. Februar: Minus 3 eller 4 ugler.

Den 26/2 (punkt 4) var der et sammenfald af 2 faktorer: Det var søndag og dejligt solskin. I solskin sidder uglerne og varmer sig i solen, og er derfor ret synlige. Netop dette får tilsyneladende en del til at lægge turen forbi ugletræet.

Sædvanligvis velunderrettede kilder berettede søndag, at 3 ugler forlod træet under disse besøg. Én af disse ugle fløj imod et vindue. Den kom dog på vingerne igen efter et stykke tid. Ved optælling af udflyvende uglerne senere på søndagen "mangler" der 4 i forhold til de 11, der fløj ud om fredagen.

Hermed forslag til god opførsel ved skovhornugletræer:

5) Stil dig for alt i verden ikke inde ved stammen eller under træet for at spejde efter ugler (dette er desværre ret almindeligt) .

6) Undgår øjenkontakt med uglerne (jeg har desværre hørt at: "Uglen fløj, da jeg kikkede på den").

7) Hold god afstand til ugletræet, mindst 15-20 meter, hvis du opholder dig ved træet i mere end et par minutter. Du er alt for tæt på hvis uglen går i camouflagestilling (se figuren i "Fuglene i Danmark" på side 484 øverst).

MVH

Keld

PS

Se eventuelt følgende side: www.fugleognatur.dk...show_message

De senest indberettede arter i Naturbasen: