Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

16. marts 2006

Fugleinfluenza fundet i en musvåge

Der er påvist fugleinfluenza af den højpatogene H5N1-type i en musvåge fundet død ved Svinø strand nær Næstved.

Det var forventet, at der var tale om typen H5N1. Derfor reagerede Fødevarestyrelsen allerede i går på meldingen om, at det var H5 med oprettelsen af beskyttelses- og sikkerhedszoner på sydvest Sjælland. Beskyttelses- og overvågningszonerne fortsætter uændret.

Fugleinfluenza er først og fremmest alvorlig for fuglene og en risiko for fjerkræindustrien. Intet tyder på, at den er farlig for mennesker, bortset fra dem, der har tæt omgang med syge og døde fugle.

Fødevarestyrelsen har oprettet en beskyttelseszone på mindst 3 km og en overvågningszone på mindst 10 km omkring fundstedet. Alt fjerkræ inden for zonerne skal holdes indendørs. Det gælder også hobbybesætninger.

Fund af døde fugle

Fødevarestyrelsen er interesseret i at få meddelelse om visse fund af døde og syge vilde fugle. Fødevarestyrelsen forventer, at eventuelle sygdomsproblemer først vil vise sig som døde eller syge svømmefugle, for eksempel kan de svømme i ring (hjernebetændelse). Ådselædende fugle (krage- og rovfugle) kan eventuelt også vise tegn på sygdom. Svømmeænder bliver sandsynligvis ikke syge af H5N1, men dykænder og alle andre fugle gør. Det ser ud til, at H5N1 spredes blandt ænder i vandet og til andre fugle ved ådselsædning,

Fødevareregionerne er interesseret i at få meddelelse om fund af døde og syge vilde fugle, hvis et eller flere af følgende forhold observeres:

· 2 eller flere døde eller syge svømmefugle på en strækning af 200 meter ved kyster, vådområder og søer. Ved svømmefugle forstås svaner, ænder, gæs, lommer, lappedykkere, måger, terner, alkefugle, vadefugle, blishøns, hejrer eller skarver. Der ses dog bort fra fugle, der er døde eller syge som følge af olieudslip (olieindsmurte fugle).

· 1 eller flere døde eller syge rovfugl(e) i hele landet.

· 2 eller flere døde eller syge skader, krager, råger, alliker eller ravne fundet på en strækning af 200 meter ved kyster, vådområder og søer.

· 5 eller flere døde eller syge fugle på samme lokalitet udenfor vandområder (fx overnatningspladser for kragefugle).

Hvis man gør et sådant fund, skal man lade fuglene ligge og kontakte Fødevarestyrelsens fugleinfluenza-hotline, tlf. 7013 0012.

Du kan også sende en mail:

Fødevareregion Nord: e-mail: beredskab.nord@fvst.dk. (Jylland nord for Vejle)

Fødevareregion Syd: e-mail: beredskab.syd@fvst.dk. (Jylland i eller syd for Vejle og Fyn)

Fødevareregion Øst: e-mail: beredskab.oest@fvst.dk. (Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm)

Yderligere information

Fødevarestyrelsen informerer løbende om fugleinfluenza på hjemmesiden: www.fvst.dk.

Der findes også indgang til information på portalen www.fugleinfluenza.com.


De senest indberettede arter i Naturbasen: