Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

12. januar 2009

Halemejsers og biæderes yngelpleje?

I "Fuglene i Danmark" står der om halemejsers yngelpleje, at unger ofte bliver i opvækstterritoriet op til et år. Og at de ofte hjælper forældrene med at fodre næste års ungekuld op. -

- I Benny Génsbøls "Danske fugle ved hus og i have" står der, at i belastede områder plyndres op til 90% af halemejsernes reder. De “skade-ramte” par ses derefter ofte hjælpe de heldige par, hvis reder ikke er blevet plyndrede.

- To vidt forskellige forklaringer på samme adfærd.

Er der nogen, der har et bud på, hvad den rigtige forklaring er?

- For nogle år siden læste jeg en artikel skrevet af Bent Jørgensen (tidl. Zoo-direktør). Den omhandlede biædernes sociale liv. Heri beskrev Bent Jørgensen, at biædere, hvis reder/yngel var ødelagt, ofte hjalp med fodre andres unger op. DNA-analyser viste, at i langt de fleste tilfælde var hjælperen en han og oftest i familie med hannen hos “succes-parret”. - I “Fuglene i Danmark” står der blot at “…… Det er påvist, at enkelte par har “hjælpere”, der tager del i ungefodringen. Det drejer sig tit om en yngre slægtning til yngleparret.” - Det er jo knapt så præcist som i Bent Jørgensens artikel, men smager dog lidt af fugl. - Er der nogen ved noget hér?

Johnny H.


De senest indberettede arter i Naturbasen: