Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

3. april 2006

Hugormens zigzagstribe er et advarselssignal

Krybdyrforskere har i mange år spekuleret over funktionen af hugormens (Vipera berus)sorte zigzagstribe. De fleste har set den som en form for camouflage, til dels fordi man længe har vidst, at sorte individer er mere udsat for at blive angrebet af rovdyr end normalt farvede individer. Dette kunne jo ganske enkelt skyldes, at de sorte dyr var nemmere at se. Enkelte forskere har dog også foreslået, at zigzagstriben var et advarselssignal til eventuelle rovdyr om, at de kunne få problemer, hvis de vovede sig ud i et angreb. Den slags advarselssignaler er ganske almindelige i dyreverdenen, men de plejer at være langt mere farvestrålende - tænk på hvepsens sort-gule advarselsfarver eller de sydamerikanske pilegiftfrøers skrigende kulører.

Nu er det imidlertid lykkedes de to finske herpetologer Martti Niskanen og Johanna Mappes at afgøre sagen en gang for alle. Ved hjælp af en række naturtro modeller af hugorme med og uden rygstriber, og den velvillige assistance fra rovfuglebestanden i Doñana nationalparken i Spanien, kunne de vise, at selv hvis man lægger modellerne ud på en helt hvid plade, så en eventuel camouflagevirkning med garanti ikke spiller nogen rolle, undgår rovfuglene alligevel dyrene eller rettere modellerne med de tydelige zigzagstriber. Det må være fordi disse striber er et advarselssignal.

Yderligere detaljer om forsøgene kan læses i Journal of Animal Ecology 74: 1091-1101.

De senest indberettede arter i Naturbasen: