Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

13. april 2006

Insektlarver skjuler sig i bregner

Husk at se nærmere efter, næste gang blikket falder på en bregne. En gruppe amerikanske botanikere har nemlig opdaget et eksempel på camouflage, der er så effektiv, at den har narret biologer i årtier. Foreløbig er det kun set på bregner fra Caribien, men hvem ved om ikke man kan finde eksempler på det andre steder.

I forbindelse med en undersøgelse af bregner fra Puerto Rico, opdagede tre amerikanske botanikere, at nogle af bregnebladene var fyldt med ganske små natsværmerlarver. De var ikke i færd med at spise bregnebladene, men havde skjult sig under bregnernes spirehuse, ved at gnave dem af, og derefter hæfte dem fast igen med silketråde, sådan at der lige var plads til larverne under dem. På den måde kunne de forpuppe sig i sikkerhed for nysgerrige og sultne blikke.

Det var rent tilfældigt, at de tre botanikere opdagede larverne, så derfor begyndte de også at spekulere på, om andre botanikere før dem, måske havde overset tilsvarende larver på andre bregner. Et besøg på fire store amerikanske herbarier (plantesamlinger) og en undersøgelse af mere end 1000 syd- og centralamerikanske samt caribiske bregner, bragte mere end 500 andre larvekokoner for dagens lys. De små larver havde åbenbart narret botanikere i mange år.

Desværre døde de levende larver, som botanikerne først opdagede, så ingen ved endnu med sikkerhed hvilke voksne insekter, de stammer fra

Yderligere oplysninger kan findes i Biotropica 37, 2005, 314-16

De senest indberettede arter i Naturbasen: