Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

13. april 2006

Vinkekrabbers hunner er meget kræsne med deres partnere

Hunnerne hos californiske vinkekrabber (Uca crenulata)er mere end almindeligt kræsne, når det drejer sig om at vælge mager. I virkeligheden er de nu ikke særligt interesserede i hannerne, men mere i de huller, som hannerne har gravet. Før de vil gå med til en parring, undersøger de omhyggeligt hannens hul, og hvis det ikke opfylder deres krav, må hannen se sig om efter en anden mage. En gennemsnitshun besøger 23 forskellige hanner, før hun træffer sit endelige valg. Den mest kræsne dame, som biologen Catherine de Rivera fra University of California studerede, besøgte 106 håbefulde ungkarles huller, før hun besluttede sig.

Forskerne har endnu ikke helt fundet ud af, hvad det egentlig er hunnerne leder efter, men man ved, at krabberynglen har bedst chance for at overleve, hvis de kan forlade hullet ved en natlig springflod, og den timing går åbenbart fløjten, hvis ikke hullet har de helt rigtige dimensioner.

Læs mere i Animal Behaviour 70, 2005, 289-97

De senest indberettede arter i Naturbasen: