Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

13. maj 2003

Færre anskudte gæs

Nye undersøgelser fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) viser, at 18% af rævene og 21% af gæssene havde hagl i kroppen.

De nye undersøgelser viser at ud af 266 ræve havde 18% hagl i kroppen som følge af anskydninger. Dette tal ligger lidt lavere end resultaterne fra 1999 (25 %) og 2001 (21 %), men forskellen er ikke statistisk sikker. Det tyder på, at jægerne stadig skyder til ræve på for lang afstand, men røntgenbillederne viser også at der bruges for små hagl.

Undersøgelserne af de kortnæbbede gæs viste at ud af 187 gamle fugle havde 21% hagl i kroppen. I 1996 havde 36% af gæssene hagl, så andelen af anskudte gæs er faldet markant siden 1990'erne. Resultaterne svarer til, at det årlige antal af anskudte gæs i Danmark kan være reduceret med helt op til 70-80 %.

I årene 1990-1996 undersøgte DMU omfanget af anskydning af vildt i Danmark. Som følge af undersøgelserne iværksatte Miljø- og Energiministeriet i 1997 en handlingsplan som skulle forebygge at vildtet blev anskudt. Oplægget til planen var udarbejdet af Vildtforvaltningsrådet, hvor bl.a. jægerne og ornitologerne er repræsenteret. Planens grundlæggende princip er, at jægerne over en periode på 5-8 år skal begrænse omfanget af anskydninger, først og fremmest ved at undlade at skyde til vildtet på for store skudafstande.

DMU fik samtidig til opgave at undersøge planens virkninger, bl.a. for ræve og gæs.

Siden handlingsplanen trådte i kraft har både Skov- og Naturstyrelsen og Danmarks Jægerforbund gennemført en række målrettede kampagner for at gøre jægerne opmærksomme på problemet. DMU er overbevist om at faldet i anskydninger af kortnæbbede gæs er et resultat af den indsats der er ydet i forbindelse med handlingsplanen.

Yderligere oplysninger:

Forskningschef Henning Noer Skov- og

Landskabsingeniør Poul Hartmann Danmarks Miljøundersøgelser Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, Tlf. 8920 1400

De senest indberettede arter i Naturbasen: