Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

25. april 2006

Brushaner forklæder sig som høner

Brushanens særprægede og dramatiske parringsspil, hvor hannerne danser rundt med brusende fjerkraver og forsøger at imponere hunnerne, har gjort fuglen til et yndet studieobjekt for adfærdsbiologer. Den er blevet studeret i detaljer i mere end 50 år, og man har blandt andet opdaget, at hannerne bruger to forskellige strategier for at komme til at parre sig med hunnerne. Langt de fleste hanner forsvarer deres egen private danseplads mod andre hanner, og parrer sig med de hunner, som aflægger besøg på selve dansepladsen. En mindre del af hannerne, de såkaldte satelitter, holder sig i udkanten af dansepladserne. De forsvarer ikke noget territorium selv, men forsøger at parre sig med hunnerne, når de første gang kommer flyvende for at se nærmere på de dansende hanner.

Nu har hollandske forskere imidlertid opdaget, at der findes en tredie og endnu mere udspekuleret type hanner, der forsøger at snyde sig til parringer, ved at forklæde sig som hunner. Disse hanner benytter sig slet ikke af dansepladserne. De anlægger hunlig fjerdragt, hvilket betyder, at de kan færdes ugenert mellem hunnerne, også når disse er væk fra dansepladserne, og kan benytte enhver mulighed for at parre sig med en af de rigtige hunner. De går så langt i deres forklædningskunst, at de finder sig i at normale hanner nogle gange forsøger at parre sig med dem. Deres "maskulinitet" fejler dog ikke noget. I parringstiden er deres testikler op til 2,5 gange så store som normale hanners.

Læs mere i Royal Society, Biology Letters, DOI: 10, 1098/rsbl.2005.0416


De senest indberettede arter i Naturbasen: