Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

22. maj 2003

Vandrefalkene har fået unger

Nu er det helt sikkert. På en utilgængelig klippehylde i ca. 100 meters højde har vandrefalkene på Møns Klint fået unger.

Det er det eneste ynglende par i Danmark, og de nybagte forældre samler føde og flyver til og fra reden på en måde, der fortæller at familieforøgelsen er en realitet. Også selv om ingen har haft nærkontakt med de nyfødte endnu.

De to vandrefalke, som har indtaget Møns Klint, er det samme falkepar, der sidste år fik to unger på vingerne. Dermed tyder meget på, at vandrefalken efter 30 års ynglefravær er ved at blive en fast del af den danske natur.

Skov- og Naturstyrelsen regner med, at ungerne er flyvefærdige i sidste halvdel af juni, hvor det så vil være muligt at opleve deres første vingeslag langs de stejle klinter.

Vandrefalkene, som har deres rede på Maglevandsnakke tæt på trappen ned til stranden ved Storeklint, opleves bedst nede fra stranden. Bevæbnet med lidt tålmodighed kan man herfra – i de tidlige morgentimer eller om aftenen – opleve vandrefalkens uovertrufne flyveteknik, der bl.a. gør den i stand til at styrtdykke mod et bytte med næsten 200 km i timen. Et syn der gør stort indtryk på de fleste.

Møns Klint har gennem århundreder været kendt som vandrefalkenes mest populære tilholdssted i Danmark, indtil falkene efter årtiers tilbagegang forsvandt som ynglefugl i 1970. De kommende år vil vise, om vandrefalken vil fortsætte deres nyvundne fremgang med flere falkepar på Møns Klint eller andre steder i landet. Tidligere ynglede der 10-20 par vandrefalke i landet, bl.a. på Stevns Klint, i Rold skov og på Bornholm.

Kilde: Nyhedsbrevet Skov & Natur nr. 12. www.skovognatur.dk...

De senest indberettede arter i Naturbasen: