Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

8. juni 2009

Æstival habitus hos Ager-Kohvede?

30.5. fandt jeg tilfældigt et enkelt eksemplar af Ager-Kohvede på havdiget på Sydlolland, som afveg påfaldende fra de tusindvis af andre individer på stedet ved at være lidt højere og være rigt grenet med skøre grene og muligvis mindre kraftigt farvet blomsterstand end de almindelige, svagt grenede eksemplarer. Jeg gættede på, at der var tale om en æstival form, som det er så velkendt fra Rødtop og Skjaller. Dansk feltflora fra 1981 skriver, at hos flere af halvsnylter-slægterne Kohvede, Øjentrøst, Rødtop, Bartsie, Troldurt og Skjaller forekommer sæsondimorfi. Det udtrykker sig i floraen i en opdeling af arterne af Rødtop og Skjaller, muligvis også Troldurt, i en række subspecies, mens der ikke står noget om det for Kohvedes vedkommende.

Hvad vides der om sæsondimorfi hos Kohvede? Har det givet anledning til beskrivelse af "subspecies" eller andre formelle taxa? Hvad er den genetiske baggrund for denne sæsondimorfi?



Foto: Erik Rald

De senest indberettede arter i Naturbasen: