Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

13. juni 2003

Samlet fredning ved Lindenborg Å

Naturklagenævnet har besluttet at frede en af Danmarks virkelige naturperler - området omkring Lindenborg Å i Nordjylland. Langs 11 km på begge sider af åen ligger det store naturområde med skove og kildevæld, et spændende dyre- og planteliv og kendte steder som Rebild Bakker, Troldeskoven, Tinbæk Kalkminer og Lille Blåkilde, der alle er yndede udflugtsområder.

Fredningen omfatter 1100 ha, hvoraf de 865 tidligere har været omfattet af tretten forskellige fredninger - den første så langt tilbage som i 1912. De bliver nu afløst af én fredning, der på et enkelt og forståeligt grundlag gør det lettere for lodsejere, beboere og myndigheder at forvalte naturen og landskabet i det enestående område.

En vigtig del af fredningen er, at den forbedrer vandmiljøet i hele området. Skov- og Naturstyrelsen kan nu genskabe den tørlagte Gravlev Sø og give de mange vandløb et mere naturligt forløb. Søen vil bl.a. få vand fra nogle af de kildevæld, der før blev brugt til dambrug, men som nu er opkøbt og nedlagt. Også Lindenborg Å og Koversbækken føres tilbage til deres tidligere forløb nedenfor Rebild Bakker.

Når fredningen er gennemført, kan Nordjyllands Amt fjerne den sidste spærring i Lindenborg Å ved Røde Mølle. Kulturmiljøet omkring møllen bevares, og åen føres tilbage til sit gamle forløb uden om Mølledammen, så fisk og smådyr frit kan passere i hele åens hovedløb. Fredningen betyder også, at de åbne dele af landskabet med de storslåede udsigter kan holdes fri for bebyggelse og tilplantning. Det medfører, at der nedlægges en juletræsplantage, og samtidig skal de mange spændende naturtyper som egekrat, ellesumpe, kildevæld og enge opretholdes ved hjælp af naturpleje.

Nordjyllands Amt og Skov- og Naturstyrelsen tog sammen initiativ til at rejse fredningssagen for snart 7 år siden og er derfor meget glade for Naturklagenævnets beslutning. Selv om den endelige afgørelse først kommer til næste år, når nævnet har taget stilling til nogle detailspørgsmål og har afgjort størrelsen på erstatningerne til de private lodsejere, er der nu taget et vigtigt skridt til at sikre områdets enestående natur og landskabsværdi for eftertiden.

Nærmere oplysninger om fredningen kan fås hos

Biolog Lone Godske, Nordjyllands Amt, Natur- og Miljøkontoret, tlf. 96 35 16 51

Statsskovrider Uffe Laursen, Skov- og Naturstyrelsen, Buderupholm Statsskovdistrikt, tlf. 98 39 10 14

Arkitekt Ole Jappe, Skov- og Naturstyrelsen, Naturbeskyttelseskontoret, tlf. 39 47 28 04 (fra mandag den 16. juni)


De senest indberettede arter i Naturbasen: