Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

9. juli 2009

Ældste havørneunge v. Sdr. Stenderup har taget springet...

Igår, onsdag d. 8. juli, tog den ældste unge i reden v. Sdr. Stenderup springet fra reden.

Ungen er ca. 79 dage gammel.

I de sidste to uger efter ringmærkningen, satte de voksne fugle begge unger på en voldsom slankekur -dette var dog også nødvendig med den vægt de havde ved vejningen.

Fra et interval på 6 - 7 fodringer om dagen, trappede det helt ned til 2 allerhøjest 4 fodringer om dagen. Oftest kom de gamle hjem med halvædte fødeemner -oftest fugle, hvorimod deres føde fra dagsgamle dununger til 2 måneder, har bestået af 75-80% fisk.

Udspringet:

Jeg bed mærke i en anden adfærd hos de gamle ørne, da jeg opdagede hannen sidde på nogle grene i redetræet, hvor han ikke plejer at sidde. Den ene unge lå i reden imens den anden stod helt ude på en tynd gren til venstre -den hoppede og baskede helt vildt og kiggede engang imellem søgende rundt og ned på jorden, som at den skulle samle mod.

Pludselig bøjede den helt i knæ og sprang ud fra grenen -baskende og flakkende svævede den i en 45 graders vinkel imod jorden. Hannen lettede og satte sig på grenen, hvorfra ungen var hoppet og kiggede. Hunnen var også i nærheden og kom flyvende til og satte sig tæt ved hannen.

Ungen i reden havde også bemærket at dens søster pludselig var forsvundet og havde nu også rejst sig og stod nu på redekanten og gloede nedad, sammen med mor og far.

Tiden ser ud til at være lang for den tilbageblivende unge og vovemodet vokser også hos den, så den skal også til at forberede sig på at forlade de trygge rammer for første gang.

De senest indberettede arter i Naturbasen: