Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

17. juni 2003

Global opvarmning truer hver femte planteart

Hver femte planteart er i fare for at uddø i dette århundrede, hvis atmosfærens indhold af kuldioxid fordobles som forventet.

Nye studier af effekten af den globale opvarmning viser, at de fleste ændringer i planters livsvilkår vil resultere i et betydeligt tab af arter.

Selvom planter har brug for kuldioxid og kvælstof har amerikanske forskere netop vist, at et højere indhold af disse gasarter i atmosfæren reducerer antallet af plantearter med 10-20 procent, mens plantediversiteten mindskes med 8-18 procent.

Resultatet skyldes muligvis, at visse plantearter bliver dominerende, når atmosfærens indhold af kuldioxid og kvælstof øges og temperaturerne stiger. De dominerende arter udkonkurrerer dermed andre arter, der ikke i samme grad kan drage nytte af de ændrede livsvilkår.

Forskerne betegner resultaterne som foruroligende.

Kilde: E.S. Zavaleta, M.R. Shaw, N.R. Chiariello, H.A. Mooney & C.B. Field. 2003. Additive effects of simulated climate changes, elevated CO2, and nitrogen deposition on grassland diversity. Proc. Natl. Acad. Sci. Publiceret online 14.06.2003.


De senest indberettede arter i Naturbasen: