Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

3. juni 2006

Hvorfor ser mennesker og andre aber i farver?

Langt de fleste pattedyr kan kun se verden i sort-hvid, men primater, specielt den såkaldte gamle verdens primater, altså arter fra Europa, Afrika og Asien, har et aldeles glimrende farvesyn - men hvorfor? De andre arter klarer sig jo aldeles glimrende. Hidtil har man nemt, at farvesynet først og fremmest skulle bruges til at finde de frisket frugter og de saftigste blade, som ofte kan kendes på deres farvenuance, men nu mener den amerikanske biolog Mark Changizi, at den virkelig grund er sex! Primater har først og fremmest udviklet deres farvesyn for at gøre det muligt for dem, at finde den sundeste mage. Farvesynet er nemlig specielt godt til at se små forskellige i hudens farve. Den påvirkes af blodstrømmen længere nede i kroppen, og blodstrømmen påvirkes af dyrets sundhedstilstand, sygdomme og lignende.

EFter at have studeret omkring 100 forskellige arter opdagede Changizi, at de arter som havde det bedste og mest udviklede farvesyn også var dem, der havde relativt nøgne ansigter, hvilket skulle gøre det nemmere for dem, at registrere deres artsfællers sundhedstilstand.

Kilde: Biology Letters, DOI, 10.1098/rsbk.2006.0440

De senest indberettede arter i Naturbasen: