Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

30. juli 2004

Rovterne ved Årslev Engsø

Lige nu er der fine muligheder for at se rovterne ved Årslev Engsø. Fuglen, en adult, blev første gang set d. 29.8 og har i dag især holdt til i området ud for fugletårnet på sydsiden. Ofte går den ned og raster på bankerne midt i søen ud for tårnet, i selskab med rødben og andre måger.

I dag stod den og tog en blunder ved 9.30-tiden. Vi stod på nordsiden af søen, ca. 300 m vest for fugletårnet dér. Pludselig gik alle fugle på vingerne - dvs. et halvt hundrede måger, alm.ryler, rødben og viber. Det viste sig hurtigt, at der var tale om en spurvehøg, som susede tværs over søen. Rovternen optog forfølgelsen - man kunne faktisk se, at den jog høgen højere og højere op i det blå. Temmelig højt. Så forsvandt høgen i skoven på sydsiden, og rovternen gled tilbage mod søen.

Rovternen synes at være en ret succelfuld fisker; den har gevinst næsten hver gang, og letter gerne med et par mobbende hættemåger (som den dog helt ignorerer) i kølvandet.

Vi havde håbet på, at rovternen tilfældigvis skulle komme tæt nok på til at man kunne fotografere den i flugten (nogle billeder blev det til, men afstanden gjorde det nødevndigt at bruge manuel fokus, og resultatet blev derefter - der skulle dog nok alligevel være et brugbart billede på vej...), men den holdt sig midt i søen og gled snarere helt over og faktisk ganske tæt på sten-fuglehuset på sydsiden, hvor den længe fiskede lige ud for.

Fuglen er forhåbentlig stationær, (inden den drager videre idet den følger kontinentets floder til rastepladser i Middelhavet og senere krydser Sahara på vej mod overvintringen i Vestafrika!) så rigtig mange kan få mulighed for at se den fouragere og fiske.

Anni og Peter

De senest indberettede arter i Naturbasen: