Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

13. juni 2006

Egetræer har store problemer i Østdanmark

Berlingske Tidende skriver i dag om egetræer især i Østdanmark, som er næsten renpillede af insekter: "Sommerfuglelarver truer gamle og svagelige egetræer.

Massevis af egetræer i Danmark har mistet stort set alle blade. Bladene er spist af larver, der bliver til sommerfuglen frostmåler.

Angrebet er så massivt, at man ifølge professor, dr.agro. Jens Peter Skovsgaard fra forskningscentret Skov & Landskab kan høre larverne smaske de sprøde egeblade i sig.

- Hvis man i de seneste 14 dage har gået i egeskov, kan man høre, de smasker. Så mange er der. Og det er ikke engang løgn, det er deres ædegnav, man kan høre. Og når man kommer hjem efter sådan en tur, har man 35 larver ned ad nakken i bogstaveligste forstand, fortæller Jens Peter Skovsgaard.

Angrebet er værst i det østlige Danmark, og egeskov i Jægersborg Skovdistrikt ved for eksempel Ravnholm og Hjortekær er blandt de meget hårdt ramte områder.

Forklaringen på, at egetræerne netop i år bliver ramt hårdt af især frostmåler, men også af sommerfuglen egeviklerens larver, er, at larverne klækkede samtidig med, at egen sprang ud."

vh/Peter


De senest indberettede arter i Naturbasen: