Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

18. juni 2006

NOVANA: Første rapport om overvågningen af planter og dyr

DMU har i denne uge fremlagt den første samlede rapport for overvågningen af danske arter af planter og dyr. Overvågningen er primært foretaget af amterne og DMU, men observationer (såkaldte veldokumenterede løsfund) fra Fugleognatur.dk har også været i spil, hvilket må siges at være en cadeau til den folkelige naturovervågning. For de fleste arter udgør overvågningen i 2004-05 en basis – de kommende års tællinger vil vise, om det går frem eller tilbage.

I 2004 fik Danmark for første gang en systematisk overvågning af arter. Det skete med starten på det nationale overvågningsprogram, NOVANA. Det primære formål med naturovervågningen i NOVANA er at opfylde de forpligtelser Danmark har i kraft af EU’s direktiver for naturbeskyttelse. De arter, som overvåges, er derfor især arter som indgår i udpegningsgrundlaget for et særligt netværk af beskyttelsesområder, ”NATURA 2000”, som består af områder udpeget i henhold til Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiverne.

Resultaterne af overvågningen i 2004-2005 skal ses som starten på opbygning af viden, som i perioden frem til 2009 skal forbedre det faglige grundlag for at sammenligne ændringer i arternes udbredelse og bestandsstørrelse og dermed også forbedre den konkrete viden om arternes bevaringsstatus.

I rapporten præsenteres resultaterne af overvågningen af nogle af de ca. 175 arter, som overvåges gennem NOVANA. Det drejer sig bl.a. om pattedyr, sommerfugle, guldsmede, karplanter samt yngle- og trækfugle. For flere arters vedkommende har de første års overvågning mest drejet sig om at kortlægge arternes faktiske udbredelse. For andre arter har overvågningen ligget i forlængelse af tidligere registreringer, og den har dermed kunnet give mere præcise strømpile for artens udvikling.

Læs rapporten her: www2.dmu.dk...FR582.pdf


Foto: Thomas Eske Holm

De senest indberettede arter i Naturbasen: