Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

1. oktober 2009

Kvæg som naturplejer og metangasproducenter

Kvæg, naturplejer og metangasproducenter

For tiden er der fokus på kvægs produktion af metangas, sikkert med god grund, men kan man frygte at en nedgang af kvægdriften, på grund af en opfordring til ikke at købe oksekød og mælkeprodukter, vil går ud over de naturområder som er helt afhængig af kreaturgræsning? Jeg hørte i radioen en opfordring til forbrugerne om, at skal man have kød, var det langt bedre at købe f.eks. svinekød, da svin ikke producerer metangas i samme mængde. Det er muligt at svin ikke er synder på det område, til gengæld er de, hvad kvælstof og ammoniak angår, de største svin i Danmark (sammen med forbrænding som f.eks. bilisme). Svinene sviner så meget, at det i den grad går ud over naturen, især overgødes shagnum-moser (højmoser og fattigkær), i svinebrugets land, hvorefter plantearter der ikke høre hjemme i disse miljøer indvandre og kvæler de sjældne samt nøjsomme plantearter. Det vil sige hele biotopen på sigt vil går til grunde, men også mange andre biotoper har det skidt i disse år.

Hvordan kan problemet med kvæg løses, når der på den ene side er naturpleje og den anden side klima at tage hensyn til? Det er som om natur og miljø for tiden kun drejer sig om klimadebatten, hvad med den lokale natur?

Hilsen Jimmy

De senest indberettede arter i Naturbasen: