Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

5. oktober 2009

Ro på klimafronten, tak!

Er Obamas fysiske tilstedeværelse og nye, bindende aftaler de vigtigste succeskriterier for klimatopmødet i København? Næppe. Det er langt vigtigere, at COB-15 skaber optimisme og tro på fremtiden.

Er det bare mig, eller er vi kollektivt ved at miste vores sunde fornuft i kampen mod den globale opvarmning?

Jeg mener, at kampen mod udledning af klimagasser for øjeblikket befinder sig i en ukonstruktiv fase, hvor pessimismen har overtaget og alle løber forvirrede rundt i frustration over, at vi ikke rigtig magter at gøre noget, der vender udviklingen.

Imens er vigtige dagsordener, som. f.eks. hvordan vi forhindrer overbefolkning og fattigdom, og hvordan vi sikrer klodens naturlige mangfoldighed, sat på stand by. Det kan vi ikke være bekendt.

Til december har Danmark hovedrollen på den globale scene, når vi er vært ved klimatopmødet COB-15 (Change Of Behavior 15) i København. Min frygt er, at vi som lilleputland igen-igen vil gå i provinsionelt selvsving i egen benovelse over, at vi har fået denne rolle og alene have dette ene succeskriterium: Kommer Barack Obama eller ej? Obama har lige været i København og demonstreret, at hans tilstedeværelse er ret ligegyldig, når der skal tages globale beslutninger. Han talte for døve ører, for hvem kan erstatte magiske Rio med mørke Chicago som OL-by?

Jeg ser gerne Obama i København til december. Men den amerikanske præsidents attitude til klimaspørgsmålet er langt vigtigere end hans fysiske tilstedeværelse, ligesom vores attitude som værtsland er afgørende. Og her er intet vigtigere end at få skabt ro, sund fornuft og optimisme på klimafronten. Kendsgerningen er, at atmosfærens indhold af CO2 stiger støt og at den globale temperatur overordnet stiger, selv om stillehavsfænomenet “El Niño” og “La Niña” på skift henh. forøger og reducerer temperaturen. Derfor skal vi selvfølgelig gøre noget, ligesom vi i sin tid satte massivt ind mod forurening ved at indføre spildevandsrensning, røgrensning og stop for udledning af ozonnedbrydende stoffer.

Vi skal bare huske to ting: For det første er Jorden ikke ved at gå under. Og for det andet har forskere og teknikere masser af viden og teknologi, som stille, roligt og økonomisk bæredygtigt kan føre os væk fra den problematiske brug af fossile brændstoffer. Omstillingen vil blot tage nogen tid - måske 2-3 årtier. Solindstålingen på Jorden leverer 10.000 gange mere ennergi, end menneskeheden bruger for øjebliket. Der er altså energi nok i verden. Vores udfordring består i at opfange, omdanne, transportere og lagre en del af denne energi i en form, der er praktisk anvendeling.

Succeskriteriet for klimatopmødet i København er derfor ikke, om Obama kommer, eller om der bliver indgået bindende aftaler. Hvis motivationen mangler, bliver aftalerne alligevel ikke overholdt. Se blot på Kyoto. Det er langt vigtigere, at klimamødet koncentrerer sig om at skabe en optimisme og tro på fremtiden.

Dét er grobunden for fornuftige handlinger.

blog.politiken.dk...

De senest indberettede arter i Naturbasen: